StoryEditor
RegijaOBITELJSKA TRAGEDIJA

Otac Tijane Jurić pomaže u potrazi za nestalim Splićaninom, evo tko je bila djevojka za kojom je plakala cijela Srbija

Piše K.M.B.
10. siječnja 2022. - 18:25

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić pokušava poboljšati sustav jer se sam suočio s njegovim nedostacima na najgori mogući način. On je otac 15-godišnje Tijane, djevojčice iz Subotice, koja je na ljeto 2014. godine postala žrtva otmičara, silovatelja i ubojice Dragan Đurića iz beogradskog naselja Surčin.

Nakon što je zlotvor pronađen, osuđen je na 40 godina zatvora. Pojedinačnim presudama je osuđen na ukupno 55 godina zatvora, za ubojstvo na 40 godina i za silovanje na 15 godina zatvora.

Kako je maksimalna kazna zatvora u Srbiji 40 godina, tako jedinstvenu kazna zatvora nije mogla ići iznad toga. Nakon prijave otmice, policija je čekajući izgubila dragocjeno vrijeme jer se kasnije pokazalo kako je mobitel maloljetnice bio aktivan tri sata tijekom kojih su je mogli naći po signalu.

Međutim, kako se pričekalo s pokretanjem potrage, tako se izgubila i šansa za spas djevojčice. Tijana Jurić je  26. srpnja s prijateljima išla na malonogometni turnir u Bajmoku, selu nedaleko od Subotice.

Tamo je boravila kod bake i djeda tijekom školskih praznika. Oko ponoći je krenula kući jer je bio dogovor da dođe do 1 sat, a putem je skrenula do prijatelja čija majica je ostala kod nje. Putem je presreo Dragan Đurić, mesar iz Surčina koji je ugrabio i odvezao se s njom automobilom.

image
Tijana Jurić
Privatni Album

Kako se Tijana nije vratila u dogovoreno vrijeme i kada se  javio prijatelj kojemu je trebala vratiti majicu, koji je pronašao njezinu tenisicu na cesti, obaviještena je policija. Tada nisu pokušali locirati signal njenog mobitela što se kasnije pokazao kao veliki propust.

Pijani Dragan Đurić je djevojčicu odveo na pusti predio nedaleko Bajmoka gdje ju je mučio, silovao i ubio. Tijelo je zakopao na divljem odlagalištu otpada između sela. Tijanin mobitel je tri sata nakon otmice bio aktivan i moglo ju se pronaći preko signala uređaja, utvrđeno je kasnije.

Kako je bio uključen, ali na vibraciji, ubojica ga je našao tek nakon zločina, kada je zakopavao tijelo. U tim trenucima je aparat već bio isključen jer se baterija ispraznila zbog mnogobrojnih poziva zabrinute obitelji.

Nakon uhićenja ubojica je odveo policajce na mjesto gdje je zakopao svoju žrtvu. Roditelji su za sudbinu svoje kćeri saznali nakon 13 dana od nestanka.

Otac Tijane Jurić je 2017. godine pokrenuo inicijativu za uvođenje doživotnog zatvora za ubojice djece i pokrenuo Fondaciju s kćerinim imenom. U Srbiji je krajem 2019. godine stupio na snagu zakon koji predviđa kaznu doživotnog zatvora za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubojstvo, ubojstvo djece, ratni zločin, genocid, silovanje, općenje s djetetom, trudnicom i nemoćnom osobom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2022 03:45