StoryEditor
RegijaStav je jasan

U njemačkoj rezoluciji za koju će glasati na sjednici Bundestaga, Dodik i Čović su izdvojeni kao figure koje žele uništiti BiH, dok Srbija i Hrvatska to podržavaju

Piše PSD
15. svibnja 2022. - 14:21
Zagreb, 140522. Groblje Mirogopj. Povodom 100. obljetnice rodjenja dr. Franje Tudjmana vjence na grob prvog Hrvatskog predsjednika polozili, clanovi obiteli, HDZ i HDZ BiH. Na fotografiji: Dragan Covic, Andrej Plenkovic.Damir Krajac

Vladajuće stranke u Njemačkoj, okupljene oko SPD-a pripremaju tekst rezolucije za koju će glasati na sjednici Bundestaga, a kojom će iznijeti stav prema političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Oni naglašavaju kako su političke aktivnosti Milorada Dodika i Dragana Čovića pogubne za Bosnu i Hercegovinu te pozivaju lidere Srbije i Hrvatske da se distanciraju od takvih etničko-separatističkih snaga, piše Klix.ba.

Portal Istraga.ba je došao u posjed tog dokumenta, a o kojem će se stranke usuglasiti tijekom sljedećeg tjedna, 16. i 17. svibnja.

Oni navode ustavne izmjene i relevantne presude Europskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić, Finci, Zornić, Pudarić, Šlaku i Pilav, kao ključne za proces uključivanja Bosne i Hercegovine u NATO.

Iznose zabrinutost zbog sve većeg negativnog utjecaja susjednih zemalja na reformu izbornog zakonodavstva u BiH, na prvom mjestu misleći na uplitanje Hrvatske i njenih dužnosnika. Navode kako "načelo legitimnog predstavljanja" treba odbaciti, a da bi stvaranje trećeg entiteta o kojem se govori ugrozilo teritorijalni integritet BiH.

image

Livno, 230422.
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic posjetio je Livno i sudjelovao na svecanoj sjednici Gradskog vijeca Livna u prigodi obiljezavanja 30. obljetnice obrane Livna i livanjskog kraja. Predsjednik je polozio vijenac i zapalio svijecu ispred Spomenika poginulim braniteljima.
Na fotografiji: Zoran Milanovic i Dragan Covic.
Foto: Jakov Prkic/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

Dragana Čovića, zajedno sa Miloradom Dodikom, u rezoluciji optužuju za separatizam i govor mržnje.

"Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana Predsjedništva BiH, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj uništiti Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. Ova politika je prijetnja miru u jugoistočnoj Europi; to je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Evropske unije, njezinih država članica i međunarodne zajednice", stoji u nacrtu rezolucije.

Naglašavaju kako bi, nakon što su pregovori o izbornoj reformi propali, ideja o opstrukciji, bojkotu ili manipulaciji općih izbora, imala ozbiljne posljedice po BiH.

Govoreći o Miloradu Dodiku, ukazali su na aktivnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske koje se odnose na prijenos nadležnosti sa države na entitet i preuzimanje kontrole nad državnom imovinom.

Navedeno je kako srpski politički vrh svojim izjavama daje podršku "velikosrpskim" idejama, a zabrinuti su i zbog utjecaja Rusije na srpske čelnike u BiH, piše Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 06:09