StoryEditor
RegijaNEVIĐENA SRAMOTA

U Mostaru spalili lutku Martine Mlinarević, književnice koja je preboljela rak. Ona im se ruga i poručuje: Fala braćo Hercegovci na besplatnom PR-u!

Piše R. N.
25. veljače 2020. - 21:17
Klix.ba

Nakon sramotnog spaljivanja figure gay para i njihovog udomljenog djeteta u Imotskome, dogodio se još jedan incident, ovaj put u susjednoj državi.

Nimalo maštovite maškare iz Mostara zapalile su na završnoj svečanosti ovogodišnjeg karnevala lutku s likom Martine Mlinarević Sopta, poznate književnice i bh. ambasadorice u Češkoj, piše bosanskohercegovački portal Klix.

Inače Mlinarević Sopta je preboljela tumor dojke, o čemu je javno i iznimno hrabro progovorila. 

- Organizacijski odbor Karnevala u mostarskom naselju Centar 2, prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena ''Bukaču Huzurpator'', koja asocira na lik Martine Mlinarević. Predsjednik Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić naglašava kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana za nju - piše portal Klix, navodeći da je to odlučilo vijeće karnevalske udruge Centar 2.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tijekom godine, navedena udruga njeguje već 20 godina. 

No, zar je za sve zlo u Hercegovini kriva žena, spisateljica i borkinja za ženska prava koja je progovorila o zloćudnoj bolesti, pitaju se brojni komentatori na Facebooku. 

A evo kako je sve komentirala poštovana i cijenjena veleposlanica Mlinarević Sopta. 

- Kad misliš da si vidio sve...i doživio sve. U Mostaru spalili mene na karnevalu. Ono kad si kriv za svo zlo što je pogodilo Hercegovinu i Mostar zadnjih godina. Dakle ne mogu ja sebi naraditi PR-a, koliko mi ga hercegovački maloumnici mogu džabe napraviti. Fala braćo! - navela je Sopta. 

Inače, dobar dio Hercegovaca ne može podnijeti tu književnicu jer otvoreno govori o korupciji i zadrtosti, te rodjačkim vezama u Hercegovini.

Proziva vladajuće stranke, napose HDZ, što joj "braća" očito nikako ne mogu oprostiti. 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 23:37