StoryEditor
Regijadugo se skrivao u francuskoj

U kuću zatočio 57 civila pa ih žive spalio: bivši pripadnik vojske bosanskih Srba osuđen za jedan od najtežih ratnih zločina u BiH

30. listopada 2019. - 15:52

Sud Bosne i Hercegovine u srijedu je na dvadeset godina zatvora osudio bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Radomira Šušnjara nakon što ga je proglasio krivim za sudjelovanje u jednom od najtežih ratnih zločina u kojemu je 1992. godine živo spaljeno najmanje 57 civila bošnjačke nacionalnosti u Višegradu u istočnoj Bosni.

Pripadnici vojske bosanskih Srba su u lipnju 1992. nezakonito zatočili Bošnjake iz sela Koritnik u okolici Višegrada. Nakon što su opljačkali svu njihovu imovinu, odveli su ih ka Višegradu te potom zatvorili u jednu kuću u Pionirskoj ulici.

Kuću su zapalili, a pucali su i ubili sve koji su se iz te lomače pokušali spasiti bijegom.

U optužnici Tužiteljstva BiH stoji kako je upravo Šušnjar bio taj koji je zatočenim civilima zapovjedio da u koloni uđu u kuću, a posljednjeg civila u toj koloni je osobno ugurao i zaključao vrata. Nakon toga u kuću je ubačena zapaljiva eksplozivna naprava koja je izazvala požar.

“Šušnjar je ubacio ručnu bombu, a istodobno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječio civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi su iz optužnice po kojoj je Šušnjar nepravomoćno proglašen krivim i osuđen.

Šušnjar je nakon rata pobjegao iz BiH i živio je u Francuskoj. Optužnica protiv njega podignuta je 2017. godine nakon dugotrajne istrage, a istražitelji su utvrdili gdje se skriva, nakon čega je zatraženo njegovo izručenje.

Francuske vlasti izručile su ga bosanskohercegovačkom pravosuđu u lipnju 2018. temeljem međunarodne tjeralice koja je za njim raspisana.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 06:24