StoryEditor
Regijagrađevinski dosjei X

U Dalmaciji smo se nagledali divlje gradnje, ali ovaj primjer iz susjedstva i nas je uspio šokirati: na krovu stambene zgrade izgradio cijelu kuću!

Piše PSD
28. veljače 2018. - 17:17
zenica

Da u Bosni i Hercegovini može raditi ko šta i kako želi, najbolje svjedoči primjer iz Zenice, gdje je jedan Zeničanin na krovu stambene zgrade napravio pravu kuću! Ovaj nesvakidašnji prizor u zeničkom naselju Jalija, na Jalimanovom putu, godinama izaziva pažnju prolaznika, ali i gnjev stanara te zgrade, piše avaz.ba.  

Fotografija ove neobične građevine nedavno je objavljena i na društvenim mrežama, gdje je postala pravi hit, a izazvala je brojne, ugavnom negativne komentare.

Muškarac je, naime, na terasi zgrade nadogradio objekt koji sliči na kuću, a za svoj građevinski poduhvat, naravno, nije dobio siglasnost nadležnih službi, kao ni od stanara zgrade.

Semira Karić iz Službe za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada Zenice kazal je kako je građanin Safet Agović od njih zatražio suglasnost za gradnju, ali je nije dobio.

- U vezi s gradnjom kuće na zgradi ova služba nije izdala odobrenje, čak je dva puta davala odbijenicu. Koliko imam informacije, Služba za inspekciju donijela je rješenje o rušenju, ali do danas nije realizirano – pojašnjava Karić

Stanari zgrade na čijoj je terasi niknula čitava kuća kažu pak kako ovo nije prvi ilegalni građevinski izlet njihovog susjeda Agovića.

- Tko je to dozvolio, ostaje dugogodišnje pitanje. Nas nitko ništa nije pitao. Radio je što je htio. Osim što je dogradio objekt na zgradi, razvodio je i grijanje kako je htio i još štošta – kaže jedan od stanara sporne zgrade.

Osim što se u Zenici, ali i u BiH, može sve, pa i graditi kuća na zgradi, ovo nije usamljen primjer urušavanja izgleda grada. Tako u Zenici građani masovno, na svoju ruku, zatvaraju balkone, a postoje i zgrade s fasadom u čak četiri boje, piše avaz.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 21:28