StoryEditorOCM
Regijadošao je i taj dan

U Bosni i Hercegovini zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorima, izuzeti ugostitelji, a prve kazne tek za godinu dana

Piše vijesti sd
29. svibnja 2023. - 16:11

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima postala je pravilo u Europi i u zapadnome svijetu. Sada je takav zakon donesen i u Federaciji Bosne i Hercegovine, koja je poznata po toleranciji prema pušačima i njihovom pripadajućem broju. Zakon je stupio na snagu od nedjelje 28. svibnja, a pažljivi zakonodavac predvidio je da su iz njega izuzeti odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, posebni prostori za pušenje u zračnim lukama, kao i ugostiteljski objekti.

Primjena za navedene izuzetke počet će šest mjeseci od dana stupanja na snagu podzakonskog propisa, a on je trenutno u fazi izrade.

image

Ugostitelji će strpljivo, bez požurivanja, čekati podzakonski akt, i pola godine nakon njega poduzeti mjere da se ne puši u lokalima (ilustracija)

Damjan Tadić/Cropix

Zakonodavac je predvidio i kazne za kršenje zakona i će se naplaćivati nakon 12 mjeseci, odnosno od 28. svibnja 2024. godine, a do ovog datuma građanima inspekcija može izdavati samo opomene, izvještva Klix.ba, koji je anketirao i Sarajlije i dobio uglavnom pozitivne komentare o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima..

Pohvalnom se čini postupnost i tolerancija zakonodavca za izuzetke i tradiciju, uz pristojan rok za penalizaciju prekršitelja. Uz takve mjere zakon ima dobre izgleda da zaživi. Naravno, postupno.

image

Amsterdam je 23. svibnja donio zabranu pušenja na javnim mjestima, doduše marihuane, a ne duhana

Ramon Van Flymen/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:03