StoryEditor
Regijastanje kod susjeda

U BiH u nedjelju 689 novozaraženih, gotovo pet puta manje nego kod nas. Na snazi i dalje obveza nošenja zaštitnih maski na otvorenome

Piše Hina
22. studenog 2020. - 15:02
Ilustracija/AFP

U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđen razmjerno mali broj od 689 novozaraženih koronavirusom što je uobičajeno tijekom vikenda kada se provodi manje testiranja, a i broj umrlih nešto je manji nego u prethodnim danima i registrirano je 28 takvih slučajeva.

Prema podacima koje su objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo od subote su provedena testiranja nešto manje od 1900 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 501 osobe iz Federacije BiH te kod 188 iz Republike Srpske.

Novozaraženih je u Sarajevu od subote bilo 90 koliko i u Banjoj Luci a ta dva grada i dalje su pojedinačno najveća središta epidemije.

U glavom gradu BiH cijelog je tjedna broj oporavljenih bio veći od broja novozaraženih.

U usporedbi sa susjednim zemljama stanje u BiH cijelog je proteklog tjedna bilo znatno povoljnije jer se dnevni broj novozaraženih kretao između 1200 i 1500.

Unatoč toj činjenici zdravstvene vlasti u toj zemlji su na oprezu i upozoravaju kako se ne može sa sigurnošću govoriti o obuzdavanju epidemije ne bude li strogog prodržavanja ranije propisanih mjera ograničenja.

U slučaju Federacije BiH to znači zabranu kretanja u noćnim satima kao i u distriktu Brčko a na teritoriju cijele zemlje vrijede ograničenja broja osoba koje se mogu okupljati kao i obveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenome.

U cijeloj BiH broj potvrđenih slučajeva zaraze od izbijanja epidemije u ožujku sada je veći od 80 tisuća dok je umrlo više od 2200 zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 01:17