StoryEditor
RegijaSTOP MRŽNJI

U BiH podignuta optužnica protiv trojice pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje

10. prosinca 2020. - 11:12

Protiv trojice pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje u toj zemlji, potvrđeno je u četvrtak iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu.

Optuženi su Dušan Sladojević (63) iz Ključa, Slavko Aleksić (64) iz Bileće te Risto Lečić (57) iz Trebinja.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su sudjelujući na okupljanju koje je u ožujku 2019. kod Višegrada organizirao "Ravnogorski pokret Republike Srpske" veličali četnički pokret te prijetili pripadnicima drugih naroda i pozivali na nasilje.

Njihove prijetnje posebice su bile usmjerene prema Bošnjacima koji žive na području Višegrada.

Na društvenim mrežama i danas je dostupna snimka na kojoj optuženi Lečić uz gusle izgovara: "Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

U optužnici je navedeno kako su Lečić i druga dvojica optuženih svojim postupcima izazvali strah i uznemirenost stanovništva na području BiH, a posebice povratnika u Višegrad i okolna mjesta.

Stoga ih se tereti da su počinili kazneno djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, opisano u članku 145. Kaznenog zakona BiH.

Pripadnici četničkog pokreta iz RS, Srbije i Crne Gore tijekom gotovo svih poratnih godina okupljaju se u Višegradu i okolici kako bi tamo slavili Dražu Mihailovića, suradnika nacista i ratnog zločinca odgovornog, uz ostalo, za masakr baš nad višegradskim muslimanima 1943. godine. 

Optuženi Slavko Aleksić je tijekom posljednjeg rata u BiH zapovijedao paravojnim postrojbama koje su sudjelovale u opsadi Sarajeva te je dobio titulu četničkog vojvode.

item - id = 1063218
related id = 0 -> 1128603
related id = 1 -> 1114896
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 14:08