StoryEditorOCM
Regijazaraza se širi

U BiH najveća epidemija ospica u zadnjih 20 godina, dvije osobe preminule: ‘Došlo je do kolektivnog pada imuniteta‘

Piše Vijesti SD
13. kolovoza 2024. - 13:37

Dom zdravlja Mostar u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izvijestio je da je zabilježio četiri slučaja oboljenja od ospica - vrlo zarazne i potencijalno ozbiljne bolesti, piše Dnevni avaz.

Dom zdravlja "Stari grad" Mostar također potvrdio da je zabilježio slučajeve oboljenja od ospica.

Dnevni avaz piše da pacijenti s ospicama nisu razvili nikakve komplikacije.

Dom zdravlja Mostar pozvao je roditelje necijepljene da dođu i cijepe djecu.

- Već nekoliko dana nakon cijepljenja postiže se dobar imunološki odgovor koji može spriječiti pojavu simptoma kod neimune osobe - rekao je Dom zdravlja Mostar.

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona rekao je da epidemiološka slika u vezi sa slučajevima ospica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dugo bila povoljna, ali da su se ospice nedavno počele širiti zbog niske stope procijepljenosti.

- Postotak djece koja su primila prvu dozu cjepiva, koja se daje u prvoj godini života, lani je iznosio nešto više od 44 posto. Drugu dozu koja se daje u šestoj godini života primilo je 35 posto djece. To je vrlo niska procijepljenost, pogotovo u odnosu na 2019. godinu, kada je cjelokupni obuhvat iznosio 82 posto. Najmanje 95 posto djece treba primiti dvije doze MMR vakcine, koja nudi odličnu zaštitu - rekao je Zavod.

Dnevni avaz piše da je do najveće epidemije ospica u Federaciji Bosne i Hercegovine unazad 20 godina došlo zbog pada kolektivnog imuniteta.

Zaključno sa 7. kolovoza, u FBiH je registrirano 6948 zaraza ospicama i dva smrtna slučaja od posljedica oboljenja.

Najteža situacija je u Kantonu Sarajevo te Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu u kojima je zabilježeno više tisuća slučajeva ospica.

U Republici Srpskoj ospicama je, prema podacima Instituta za javno zdravlje, zaražena 301 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 18:36