StoryEditor
Regijadobar kao kruh

Tužna priča iz regije: Za vrijeme rata otišao je u Australiju, a kad mu je krenulo, stradao je spašavajući 6-godišnju kćer koja mu je bila sve u životu

Piše PSD
27. siječnja 2022. - 12:37

- Bio je divan, najbolji od nas - kroz suze govori Vjekoslav Janjetović, najbolji prijatelj Branka Radulovića (49), heroja iz Banja Luke koji je nastradao u nezapamćenoj drami što se odigrala na popularnoj plaži u Adelaideu na jugu Australije kada su valovi njegovu šestogodišnju kćer Laru odnijeli daleko od obale. Dijete je spašeno, ali je Branko stradao.

Radulović je u Australiju otišao 1993. godine za vrijeme rata. Tamo je razradio svoj biznis i sve je, kako kaže njegov prijatelj Vjekoslav, radio za kćerkicu.

- Bio je ovdje u Banjoj Luci četiri mjeseca, na aerodrom smo ga ispratili nas četvorica njegovih najboljih prijatelja iz djetinjstva... Kao da smo nešto predosjetili... - kaže i dodaje: "Uvijek ga prati samo jedan od nas", piše Blic.

- Često je dolazio u Banju Luku... Kupio je ovdje auto, imanje. Radio je od '93., mukotrpno... Tek sada je bio, što se kaže - "pao na zelenu granu". Razradio je biznis u Australiji, kupovao je stare kuće, renovirao ih i prodavao. Sve je radio za kćer, na kraju je za nju i otišao kao heroj. Stalno je govorio, "moja Lara". Nikada je nije doveo u Banja Luku, a non-stop je obećavao da će je dovesti, da je vidimo - kaže on i kroz suze nastavlja: "On je, ljudi moji, imao toliko veliko srce... Kao i njegov pokojni otac".

image
S prijateljima u Banjoj Luci
Screenshot Privatni album

Potom se prisjetio dana iz djetinjstva i oca pokojnog Branka.

- Kada smo odrastali, nismo imali ništa. Imali smo samo naše mjesto ispod tri bukve kod rijeke. Zvali smo ih "tri vještice". Imali smo samo lukove i strijele, a sada smo zajedno imali planove, da kada se Branko vrati ovdje, da napravimo ponovo lukove i strijele, uzmemo konje i proširimo rijeku. Sad od toga nema ništa... - priča kroz plač Vjekoslav i nastavlja: "Otac mu je bio dobar čovek. Mi smo ga kao djeca uvijek na putu čekali da dođe iz mljekare, pa da nas vozi na kupanje... Sada nam je jedino ostala viber grupa koju smo nazvali po te tri bukve, "tri vještice", u kojoj smo se svi dopisivali. Ostalo je samo da gledamo u poruke koje smo dijelili, fotografije i sjećanja..."

'čovjek velike duše'

Vjekoslav kaže da Brankova familija živi u Banjoj Luci, odnosno, majka, dva brata i sestra, a da mu je supruga sa kćeri u Australiji.

- Dva brata i sestra također su bili u Australiji, pa su se ovdje vratili. A Branko... kada god bi došao ovdje, častio bi cijelu kafanu... Što više da vam kažem, čovjek velike duše, kao i njegov otac - priča Vjekoslav.

Sahrana će, prema njegovim riječima, biti u utorak, a kao uzrok smrti navedeno je - gušenje.

- Obdukcija je gotova, on se ugušio vodom. Imao je pacemaker... - kaže on i navodi: "Mi ćemo mu ovdje napraviti bistu. Za godinu dana. Kako i dolikuje takvom prijatelju i velikom heroju", rekao je Vjekoslav.

image
Brankovu prijatelju Vjekoslavu Janjetoviću ostaju samo fotografije i sjećanja
Screenshot Privatni album

Podsjetimo, Branko je poginuo kada su valovi njegovu šestogodišnju kćer odnijeli daleko od obale.

Kako su ispričali očevici, djevojčica se nalazila u čamcu za napuhavanje, kada su naišli valovi koji su je odvukli od obale. Branko je tada odjeven uletio u vodu kako bi je spasio, ali nažalost u tome nije uspio, piše Herald Sun.

Michael Naper (70) našao se na plaži kada je ugledao Radulovića koji se se tada borio s jakim valovima.

- Kada sam uspio da doći do njega, već je bio pod vodom. Potom je njegovo tijelo isplivalo i to je bio trenutak kada sam ga uhvatio za hlače i okrenuo ga tako da mu lice bude iznad vode. On je bio bez svijesti kada su kći i on uz pomoć posjetitelja na plaži izvučeni - ispričao je Naper, prenosi Blic.

image
Na plaži sa kćeri
Screenshot Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 22:26