StoryEditorOCM
Regijaprotiv čovječnosti

Tužna godišnjica zločina HVO-a nad civilima u Ahmićima: ‘Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba‘

Piše hina
16. travnja 2023. - 12:34

U selu Ahmići kod Viteza u središnjoj Bosni u nedjelju je obilježena 30. obljetnica masakra što su ga nad Bošnjacima iz tog mjesta 1993. godine počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubivši više od stotinu civila.

Na komemoraciju je doputovala predsjednica Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika Haaškog tribunala, Graciela Gatti Santana a u Ahmiće su stigli i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović kao i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović te poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović.

Santana je kazala kako je u ime MICT-a došla odati počast žrtvama i njihovim obiteljima. Podsjetila je da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) procesuirao brojne počinitelje zločina u središnjoj Bosni utvrdivši kako je napad na Ahmiće predstavljao kazneno djelo ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti.

"Ime ovog sela mora se dodati popisu onih mjesta na čiji spomen zadrhtimo od užasa", kazala je Santana dodajući kako se zločini u Ahmićima nikada ne smiju zaboraviti.

image
Antonio Balic/Cropix

Pripadnici HVO-a napali su Ahmiće u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine. U napadu je ubijeno 116 osoba uključujući 32 žene i 11 djece, a najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba. Većina kuća u selu minirana je i porušena kao i dvije lokalne džamije.

Zločin u Ahmićima procesuiran je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) a bivši dužnosnik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Dario Kordić proglašen je krivim po zapovjednoj odgovornosti i osuđen na 25 godina zatvora.

Miroslav Bralo osuđen je na 20 godina zatvora, zapovjednik postrojbe "Džokeri" Vladimir Šantić osuđen je pred ICTY-em na 18 godina zatvora, a pripadnik HVO Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Pred Sudom BiH za zločine u Ahmićima bivši pripadnik HVO Paško Ljubičić osuđen je na deset godina zatvora.

Bob Stewart, umirovljeni pukovnik britanske vojske koji je 1993. godine zapovjedao postrojbom UNPROFOR-a čiji su pripadnici prvi ušli u Ahmiće nakon masakra također je tamo bio u nedjelju i pri tom na komemoraciji kazao kako ga i danas progone prizori ubijenih civila.

image

Ahmići, danas

Antonio Balic/Cropix

"Nisam mogao vjerovati u ono što sam (tada) vidio", kazao je Stewart, sadašnji zastupnik Konzervativne stranke u britanskom parlamentu, dodajući kako je došao odati počast žrtvama ali i pozvati političare u BiH na odgovorno ponašanje kako se zločini ne bi nikad ponovili a zemlji osigurao trajni mir.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je u nedjelju kazao kako je žalosno da za zločin u Ahmićima još nisu osuđeni svi odgovorni pozvavši da se to što prije učini. Kazao je i kako se branitelje BiH pri tom ne smije izjednačavati s onima koji su napadali državu ali se svaki pojedinačni zločin mora kazniti.

"Na žalost, prijetnja od ponavljanja zločina i genocida nije otklonjena", kazao je Bećirović dodajući kako se ne smiju podcijeniti prijetnje opstanku BiH koje i danas stižu od nekih političara.

image
Antonio Balic/Cropix

Hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović osobno su posjetili Ahmiće 2010. odnosno 2018. godine i tamo odali počast bošnjačkim žrtvama.

image

Godišnjica zločina obilježena je danas i na središnjem zagrebačkom trgu

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 01:39