StoryEditor
Regijapoplave i potresi

Tuzla pod 'opsadom' NATO-a: vojnici iz čak 34 zemlje vježbaju za slučaj velikih prirodnih katastrofa, i Hrvatska uključena

25. rujna 2017. - 15:29

Velika regionalna vježba za suočavanje s posljedicama elementarnih nepogoda počela je u ponedjeljak u Tuzli uz sudjelovanje dužnosnika NATO-a po čijim se standardima i izvodi. 

Vježbu koja će trajati do 29. rujna organizirali su NATO-ov Euroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) i Ministarstvo sigurnosti BiH kako bi uvježbali postupke u slučaju poplava i potresa, a na temelju procjena o  geološkim i ekološkim izazovima s kojima se suočava BiH.

Osnova za vježbu je iskustvo iz 2014. godine kada je BiH zbog velikih poplava bila prisiljena zatražiti pomoć EADRCC-a.
Tada je više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija sudjelovalo u pružanju pomoći, a nakon toga je NATO preporučio provedbu dodatnih priprema za suočavanje s mogućim prirodnim katastrofama u budućnosti.

Tijekom vježbe koja će se provoditi na širem području Tuzlanske županije sudjeluje oko 1300 predstavnika 34 zemlje uključujući Hrvatsku. Njihova je zadaća planiranje i procjene, uspostava timova za hitne odgovore i angažiranje promatrača.
Glavni mehanizam NATO-a za pružanje pomoći civilima u euroatlanskom području EADRCC je aktivan cijele godine, operativan 24 sata dnevno i uključuje sve države punopravne članice Alijanse i partnerske zemlje.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 08:37