StoryEditor
RegijaNEVJEROJATNA MULJAŽA

Tužiteljstvo BiH diže optužnicu u aferi ‘Respiratori‘: premijer Federacije Fadil Novalić i ostali sumnjiče se za pranje novca i zloporabu položaja

Piše PSD.
23. studenog 2020. - 11:07
Marvin Recinos/AFP/Ilustracija

Skandal s nabavkom neispravnih respiratora i dalje potresa susjednu BiH: optužnica u predmetu "Respiratori" gotovo je spremna i bit će vrlo brzo podignuta, potvrđeno je za "Dnevni avaz“ iz više izvora bliskih istrazi i pravosudnim organima. 

Riječ je o predmetu koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM, a koji nikada nisu pušteni u funkciju zbog naknadno utvrđenog sistemskog kvara.

Istragom Tužiteljstva BiH u ovom predmetu obuhvaćeni su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline“, tvrtke koja ih je i uvezla, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Novalić, Solak i Hodžić bili su uhićeni zbog ove afere, ali je Sud BiH odbio odrediti im pritvor pa se brane sa slobode. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloporabu službenog položaja, a uređaji su nabavljeni bez ikakvog pokrića.

Tijekom istrage saslušane su desetine svjedoka - od Sebije Izetbegović, Jelke Milićević, Ane Bavrke, Edite Kalajdžić do Asima Sarajlića, koji je nedavno kažnjen s 3.000 KM zbog odbijanja da ustupi PIN svoga mobitela tužiteljstvu. 

Krajem mjeseca, tačnije 28. studenoga, navršit će se točno pola godine otkako je Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Novalića. Osim njega, nekoliko dana ranije Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage najprije protiv Hodžića i Solaka.

Po Zakonu o kaznenom postupku BiH, član 225., ako tužitelj istragu ne završi u roku od šest mjeseci od donošenja naredbe o provođenju istrage, on će o tome morati obavijestiti glavnog tužitelja, odnosno Kolegij tužitelja, kako bi se rok produžio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 11:39