StoryEditor
RegijaMože li luđe?

Trebao bi loviti one s lažnim svjedodžbama, a i sam je ima: direktor Federalne policije BiH bit će Hrvat s kupljenom diplomom srbijanskog fakulteta; Sve to čak i ne krije, no nitko mu ništa ne može

Piše Dražen Gudić
10. siječnja 2019. - 08:28

Bez prisutnosti ijednom satu, za samo 17 dana, u vrijeme novogodišnjih praznika, novinarka sarajevskog Žurnala završila je srednju medicinsku školu. I to s vrlo dobrim uspjehom.

Dokumente je predala 20. prosinca 2018. godine. Ovjerenu diplomu, priznatu u BiH, ali i u EU-u, kao i svjedodžbe za četiri razreda srednje škole, dobila je 3. siječnja ove godine. Na svoje ime i prezime.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je upisala "prekvalifikaciju" 22. 11. 2016. te da je uspješno okončala školovanje 15. 11. 2018. godine, odnosno mjesec dana prije nego je uopće i predala "potrebnu dokumentaciju". U svjedodžbama piše da je uspješno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju, farmakologiju, te da je, pri tome, "odradila" i praktičnu nastavu. Za prekvalifikaciju je, službeno, potrebna najmanje godina dana. Posredniku treba puno manje. Samo je bitno osigurati 2500 maraka!

Centar iz Širokog Brijega

Novinari su istragu pokrenuli nakon što je Žurnal dobio dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, uglavnom, sve u direktnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega.

U dokumentaciji je navedeno da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome.

U jeku te afere koja potresa BiH i otvara vrlo teška pitanja, tiho se sprema posebno osjetljiv slučaj. Upravo je otvoren natječaj za direktora Federalne uprave policije i na to mjesto, koje pripada Hrvatima, sprema se zasjesti Zoran Galić. Njegova kandidatura zasad nije osporena, a političko zaleđe daje mu jamstvo da će na važnu funkciju biti i izabran. A riječ je o čovjeku s dokazano lažnom diplomom, sinonimu za državne službenike koji su do diplome došli na privatnom fakultetu.

Zoran Galić bivši je ravnatelj policije Zapadnohercegovačke županije i danas ravnatelj Granične policije BiH. Njegova diploma s iskompromitiranog FABUS-a (Fakulteta za uslužne djelatnosti) iz Sremske Kamenice je lažna. Diplome koje su se masovno prodavale u svadbenom salonu restorana "Otok" u Grudama, Županija nije priznavala, pa ju je Galić nostrificirao u Republici Srpskoj.

Hrvatski narod u BiH tako na funkcijama ima ljude kojima je Srbija dala lažne diplome, a srpski fakulteti u BiH lažnu vjerodostojnost.

Zoran Galić je priznao u jednom radijskom programu da ima lažnu diplomu, a na tom temelju je u hipu magistrirao, a zatim i doktorirao na Fakultetu za poslovne studije u Banjoj Luci.

Izvanredni profesor

Diplomu koju je, inače, moglo nostrificirati samo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, FABUS je nostrificirao i prije nego ju je Galić dobio. Danas je Zoran Galić ujedno i izvanredni profesor na privatnom fakultetu "Logos" u Mostaru, koji je također u obradi sigurnosnih službi zbog prodaje diploma. Istražitelji su utvrdili da se do diploma na "Logosu" može doći, bez pohađanja nastave, za iznose od 18.000 do 22.000 konvertibilnih maraka (do 90.000 kuna).

Godinama se Galića proziva, ali bez ikakvih rezultata. Štoviše, umjesto da ga se sankcionira, on bi ovih dana trebao postati prvi federalni policajac. Tako bi se vlasnik najobjavljivanije svjedodžbe iz te fotelje trebao hvatati u koštac s pošasti prodaje lažnih srednjoškolskih i fakultetskih diploma.

Nova afera u BiH razotkriva i povezanost pravosuđa i obrazovne mafije. Za razliku od novinara, Tužilaštvo BiH, bez ijedne poduzete radnje, u rekordno kratkom roku, odbilo je voditi istragu jer nema "osnovane sumnje" da se u školama iz Širokog Brijega i Srednje Bosne prodaju diplome.

Informacija SIPA-e

Nije nevažno da je vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice Gordana Tadić u bliskim rodbinskim vezama s visokopozicioniranim HDZ-ovcem Mijom Krešićem, a najmanje jedan pravni savjetnik zaposlen u Tužilaštvu BiH honorarne poslove obavlja u jednoj od obrazovnih ustanova koje su u vlasništvu Ivana Ševe.

Izvjesni Nermin Halilagić diči se u biografiji da je od 2014. bio profesor Visoke škole "Logos centar" Mostar, a od 2016. docent na Pravnom fakultetu u Vitezu.

U pitanju su obrazovne institucije koje su u vlasništvu Ševe i koje se, u kontekstu prodaje diploma, spominju u Informaciji SIPA-e koja je dostavljena Tužilaštvu BiH. I novinarima.

 

Župan s diplomom kamenoresca: 'On je prošao kroz fakultet, ali fakultet nije prošao kroz njega'

Trgovina krivotvorenim diplomama, kupnja i darovanje diploma visoko pozicioniranim stranačkim dužnosnicima u BiH je realnost više od desetljeća. Sustav je toliko devastiran da proizvodi akademske građane koji se nisu ni prošetali fakultetom.

"On je prošao kroz fakultet, ali fakultet nije kroz njega", šale se HDZ-ovci sa svojim bivšim potpredsjednikom Radom Bošnjakom, koji je s pozicije župana Hercegovačko-neretvanske županije završio čak dva fakulteta na Mostarskom sveučilištu.

Župan je postao s diplomom kamenoresca. Prije rata vozio je viljuškar u mostarskom "Aluminiju", a budući da se izborio za funkciju župana i potpredsjednika HDZ-a BiH, odlučio je završiti pravni fakultet. Kolegama se hvalio kako je i on sada "inženjer prava", što je istaknuo na vratima svojeg ureda i tako dobio nadimak iako je nakon toga na mostarskom Filozofskom fakultetu diplomirao i novinarstvo. "Inženjer prava" je stečene diplome iskoristio i za stjecanje magistarskog zvanja u Hrvatskoj dok je kao zastupnik iz 11. izborne jedinice sjedio u Hrvatskom saboru. Danas predaje menadžment na Visokoj zdravstvenoj školi u Mostaru.

 

Policija započela s istragom: tvornica diploma iz Širokog Brijega

Bosanskohercegovačka policija je u utorak počela provoditi izvide u Srednjoj medicinskoj školi u Sanskom Mostu, objavili su mediji u BiH, koji su prošlog tjedna objavili informacije kako se tamo uvjerenje o stečenom zvanju medicinskog tehničara odnosno njegovateljice uz mito može steći za tek nešto više od dva tjedna i bez i jednog školskog sata.

Do srednjoškolske spreme došla je bez i jednog dana nastave, no za to je trebala platiti iznos od dvije i pol tisuće konvertibilnih maraka (oko 1250 eura).

Redakcija Žurnala tvrdi kako je u pozadini ovih sumnjivih poslova Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojega navodno, stoje "biznismeni bliski HDZ-u BiH". Tu sumnju temelje na tvrdnji kako su upravo novcem iz Širokog Brijega osnivane srednjoškolske i visokoškolske ustavnove širom Federacije BiH koje su preko posrednika izdavale sumnjive diplome.(H)

 

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 19:42