StoryEditorOCM
Regijaužasna smrt

Toksikolog Plavšić: Najvjerojatnije su se otrovali ugljičnim monoksidom, tu nema spasa ako liječnička pomoć ne stigne vrlo brzo

1. siječnja 2021. - 13:55

Nezapamćena tragedija dogodila se noćas u mjestu Tribistovo, u općini Posušje gdje je osmero mladih koji su slavili doček Nove godine preminulo je od posljedica gušenja plinom.

- Uzrok tragedije je najvjerojatnije ugljični monoksid iz plinske grijalice, kazao nam je naš poznati toksikolog prof. Franjo Plavšić, te pojasnio da trovanje ovim plnom nastupa vrlo brzo i završava najčešće smrtnim ishodom, ukoliko se vrlo brzo unesrećenom ne pruži stručna pomoć. U ovom slučaju ono što je moglo biti spasonosno je kisik i barokomora. No u blizini mjesta tragedije takva pomoć se očito nije mogla pružiti i ne odmah, a osim toga tragedija se dogodila tijekom noći dok su mladi ljudi spavali.

Nažalost ovakve se tragedije događaju svake godine, ali ne ovako masovne.  

- Obično su to pojedinačni slučajevi koji su obično uzrokovani plinskim bojlerima. Inače, djelovanje ugljičnog monoksida na hemoglobin u našoj krvi je 200 puta snažniji i brži nego djelovanje kisika i što je izloženost veća to je rezultat trovanja teži. U ovom slučaju mladi su najvjerjatnij nakon vesele noći zaspali u neprozračenom prostoru koji se ispunio plinom i tragedija se dogodila a da to nisu ni osjetili. Stoga, je kod korištenja plinskih bojlera i grijalica njabitnije redovito i temljito prozračivanje prostorija u kojima takvi uređaji rade, kako bi se tragedija izbjegla, pojasnio je dr. Plavšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2022 23:01