StoryEditor
Regijadizanje tenzija

Tko o čemu, Dodik o ujedinjenju sa Srbijom: ‘Sve što je živo danas bi glasalo za neovisnost Republike Srpske!‘; Iz Moskve u Banja Luku stigao hladan tuš

Piše psd
19. travnja 2022. - 18:29

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na tribini u Beogradu, između ostalog, ponovo govorio o ujedinjenju Srba i nezavisnosti Republike Srpske, prenosi klix.ba.

Govoreći o statusu Republike Srpske, Dodik je rekao da bi sad, kad bi se izlazilo na referendum, "sve što je živo izjasnilo za neovisnost Republike Srpske", a da je, opet, Srbiji u državnom smislu najvažnije pitanje Kosova.

"U nacionalnom smislu, suglasan sam da to treba biti Republika Srpska, jer tamo živi milijun ljudi - Srba. Kosovo je u državno-pravnom smislu najvažnija stvar za Srbiju i tu nema spora. Pitanje Republike Srpske se sigurno gleda kroz prizmu ove priče o samom Kosovu", rekao je Dodik.

Lider SNSD-a smatra da su Republika Srpska i Kosovo i Metohija srpska nacionalna i državna pitanja.

"Zašto se u isto vrijeme ne može razgovarati o oba pitanja? Bili bi jači kada bi se istovremeno razgovaralo o oba pitanja. Mi moramo to početi tražiti", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska mora imati jasnu poziciju i, ako je srpski narod stradao prošlog stoljeća i bio razjedinjen, u ovom stoljeću treba imati jasnu nacionalnu strategiju i program.

"Neka ovo bude stoljeće našeg ujedinjenja", poručio je Dodik.

U međuvremenu, Rusi su obavijestili Republiku Srpsku da je plin skuplji za 14,6 posto. "Gazprom export" je dostavio cjenovnik plina Republici Srpskoj za drugi kvartal ove godine u kojem je navedeno da je plin skuplji za 14,6 posto u odnosu na prvo tromjesečje, a preduzeće "Gas-Res" prema svojim kupcima ići će s nešto manjim poskupljenjem toga energenta.

Direktor "Gas Resa" Ljubo Glamočić rekao je da je cjenovnik za drugi kvartal u skladu sa potpisanim ugovorom još iz 2015. godine.

"Te cijene mijenjaju se samo kvartalno u skladu sa ugovorom. Također, cijene plina usklađuju se i s cijenama naftnih derivata i njihovim kretanjem na burzi", naveo je Glamočić.

Naveo je da su danas od Gazproma dobili prijedlog cijena za drugi kvartal koja je u odnosu na prvo tromjesečje uvećana za nešto manje od 15 posto.

"Došlo je do rasta cijena. Ta cijena je usaglašena. Mi ćemo, s obzirom na status naših kupaca i da bismo dali neki svoj skromni doprinos, ići s nešto manjim povećanjem prema našim kupcima. To poskupljenje iznosit će do 13 posto", naveo je Glamočić.

On je naglasio da su za travanj uplatili avans po cijenama iz prvog kvartala.

"Mi radimo kao i u prethodnom periodu. Nema nikakvih promjena", rekao je Glamočić i naglasio je da RS nastavlja plin plaćati Gazpromu u valuti euro kako je i i definirano potpisanim ugovorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 08:34