StoryEditor
Regijaslovenski non-paper

Tko je Janez Janša, ‘slovenski Trump‘ koji bi ‘komadao‘ Bosnu i Hercegovinu? Donosimo profil kontroverznog političara

19. travnja 2021. - 12:34

Neslužbeni dokument “Zapadni Balkan - put naprijed” koji se veže za slovenskoga premijera Janeza Janšu, kojega se i prije ovoga non-papera moglo zvati kontroverznim, od srijede navečer užario je ionako vruću regiju. A kako i ne bi kada se u dokumentu koji je slovenski premijer navodno poslao u Bruxelles kao rješenje nudi prekrajanje granica i podjela po etničkim linijama.

U dokumentu, koji je objavio slovenski portal "necenzurirano.si", uz tvrdnje da je riječ o stvarnom dokumentu, kao rješenje nudi se ujedinjenje Kosova i Albanije, uz poseban status za Srbe sa sjevera Kosova, po modelu Južnog Tirola. Taj model mogao bi se dati i većinskim hrvatskim dijelovima BiH ako se ne pripoje Hrvatskoj. Non-paper predviđa i pripajanje znatnog dijela Republike Srpske Srbiji kao zadovoljština za spajanje Kosova i Albanije. Bošnjaci iz ostatka BiH dobili bi samostalnu državu i na referendumu bi birali žele li EU ili im je miliji turski put.

O non-paperu Janez Janša nije želio ništa reći, a slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar negirao je da su autori dokumenta, pa i da on uopće postoji. Predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel diplomatski je rekao da ne može potvrditi njegov primitak. Ali zato su imali što reći BiH političari. Milorad Dodik, predsjedatelj Predsjedništva BiH, ponovio je svoj koncept mirnog razlaza i kritizirao protivnike razgovora o njemu. "Cjelovita BIH je naša sloboda i mi ćemo se za nju boriti", jasan je bio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, a s njim se složio i treći član Željko Komšić.

Nakon prvih glasova o non-paperu u BiH je otišao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i poručio da Hrvatska podržava integritet BiH, što čini i Aleksandar Vučić.

image
Goran Mehkek/Cropix

Sve je naišlo i na snažan medijski odjek, a u mnogim komentarima kao pravi autor dokumenta spominje se mađarski premijer Viktor Orban, s kojim se Janšu, kao i Vučića kojem ovo ide u korist, odavno vezuje. U Europskom parlamentu, pa ni u matičnoj Europskoj pučkoj stranci, Janša, kojega nazivaju i "malim Orbanom" ne kotira dobro. Najviše zato što se ponaša kao veliki Orban, koji ide mimo političke matice i temelja, stvara probleme, zbog čega mađarski premijer i nije više među europskim pučanima. A kako postoje naznake da bi Orban, poljski premijer Mateusz Morawiecki i Matteo Salvini mogli formirati desni politički klub u Europskom parlamentu, u njemu će se vjerojatno naći i Janša. Jer Janša je dovoljno puta do sada pokazao da je s Orbanom na istoj valnoj dužini. Potvrda toga duploga pasa je i ovaj non-paper, koji se piše na Janšu, a misli na Orbana. I nijednom ne smeta.

U Sloveniji je međutim kao diplomatski kiks doživljeno Janšino pismo koje je u studenome 2020. uputio čelnicima EU-a oko uvjetovanja raspodjele europskih sredstava vladavinom prava, stavivši se na stranu Mađarske i Poljske, a protiv većine članica EU-a, čime je prema mišljenju opozicije naštetio ugledu države. U pismu je išao toliko daleko da je pisao kako su njegovoj stranci 2014. ukradeni parlamentarni izbori, što je odmah demantirao predsjednik Borut Pahor. Od Janšina pisma su se distancirali i koalicijski partneri pa je zaključeno da je Janša u njemu iznio osobno mišljenje.

U Europi, domovini i svijetu Janez Janša ostat će upamćen po tome što je prvi i jedini iz EU-a na Twitteru čestitao Donaldu Trumpu na izbornoj "pobjedi", čime je pokazao točnost vlastitih uvida i ishitrenost. Trumpa je podržavao i prije izbora, uz prejudiciranje Bidenove nesposobnosti. Tko zna, možda u političkoj budućnosti slavni prognozer nadmaši i sam sebe.

Na političku scenu Janša je stupio krajem osamdesetih kritikom JNA, zbog čega je bio u zatvoru, što je izazvalo prosvjede za njegovo puštanje u cijeloj Jugoslaviji. Tada je njegovao imidž mladića u džemeperima, da bi ih ulaskom u visoku politiku zamijenio skupim odijelima. Političku karijeru počeo je 1990. kao ministar obrane u prvoj slovenskoj vladi, a pratitelji slovenske političke scene tvrde da je već tada imao najviše, predsjedničke ambicije.

image
Goran Mehkek/Cropix

Prema kronologiji Željka Trkanjeca iz Globusa, kada su 1994. pripadnici vojne policije priveli civila, premijer Janez, Drnovšek i predsjednik Milan Kučan smjenjuju ga i time mu, kao u ratu, postaju doživotni neprijatelji. Njima će se priključiti Zoran Janković, poznat kao direktor Mercatora i gradonačelnik Ljubljane, jer mu nije htio finacirati kampanju...

Janšina Slovenska demokratska stranka 2004. pobjeđuje na izborima. Iz toga doba datira tužba bivšega slovenskog premijera Antona Ropa da je Janša s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom "dogovarao" incidente u Piranskom zaljevu da bi pobijedio na izborima 2004. Slučaj je završen nagodbom, a izbori pobjedom obojice. Janša je i dalje premijer, protiv Sanadera se još vode sudski postupci.

U slaganju vlade Janša opet postaje ministar obrane. Kao takav bio je uključen u korupcijsku aferu kupnje oklopnih vozila Patria, zbog čega gubi izbore. Ali se pokazuje kao majstor parlamentarnog preslagivanja i formiranja vlade. Zbog te afere tijekom kampanje za izbore 2014. dospio je u zatvor, ali i u parlament. Pa je iz ćelije odlazio na sjednice! Dok Ustavni sud nije ukinuo presudu zbog narušavanja ljudskih prava.

Već 2018. Slovenska demokratska stranka je najbrojnija, a Janša se opet pokazuje majstorom kombinatorike pa nakon ostavke Marjana Šareca postaje premijer. U parlamentu je 2019. opozicijskoga zastupnika koji ga je pitao kada će u uredu kao konzultante prestati angažirati ljude iz kriminalnog miljea poručio da mu preporučuje smještaj u određenoj "medicinskoj ustanovi".

Sredinom veljače, zbog gafova u vanjskoj politici, autoritarnog načina vladanja i pogrešaka u borbi s pandemijom, u slovenskome ga je parlamentu pokušao srušiti Karl Erjavec, koji međutim nije uspio prikupiti dovoljan broj glasova. Janša je iz toga izišao jači i nastavio po starom, s napadima na novinare i s politikom koja, kako vidimo, izaziva nesporazume i negativne reakcije.

Janeza Janšu u Sloveniji optužuju za autoritarnost, napade na neovisno novinarstvo i udaljavanje vanjske politike Slovenije od dominantnog europskog pravca. Slovenski lijevo-liberalni intelektualci 1. veljače uputili su otvoreno pismo u kojem tvrde da Janša, njegova stranka i vladajuća koalicija vode Sloveniju u kontrolirano društvo, potiču i šire govor mržnje te skrivaju dogovore od javnosti. Njihov apel u studenome prošle godine potpisalo je više od 11 tisuća građana te pedesetak organizacija i udruga.

image
Damjan Tadić/Cropix

Zanimljvo je da je početno Janšino javno djelovanje bilo vezano uz važni slovenski tjednik Mladina koji je objavio tekst zbog kojega je taj diplomirani student općenarodne obrane završio u zatvoru jer ga je JNA optužila da je otkrio vojnu tajnu. Rani novinarski dani očito mu nisu dobro legli pa bivše kolege zove pijancima i često ih vulgarno vrijeđa.

Janša je prije pet godina na svom Twitteru dvije novinarke nacionalne televizije koje su njegovu Slovensku demokratsku stranku povezale s desnim ekstremističkim skupinama nazvao "odsluženim prostitutkama". Novinarka i urednica RTV Slovenija Mojca Šetinc Pašek tužila ga je za povredu časti i imena te je na višem sudu u Celju dobila 6000 eura s kamatama. Ali slovenski Vrhovni sud presudu je srušio s argumentom da su kod javnih osoba poput novinara granice kritike šire nego kod privatnih!

Valjda ponesen napadima na slovenske novinarke i medije, Janša je u veljači novinarki portala Politico Lili Bayer, autorici analize slovenske medijske scene, kazao da lažima zarađuje za život, što je odmah osudila Europska komisija. A u Europskom parlamentu klubovi socijalista i liberala tražili su da se rasprava o gušenju slobodnih medija u Mađarskoj i Poljskoj proširi i na Sloveniju. Janša je nakon toga pisao šefici EK-a Ursuli von der Leyen tvrdeći da su on i njegova vlada "žrtve neprofesionalnih medija, koji nisu raskrstili s komunističkim sustavom i režimom". A takvih je medija, po Janši, 80 posto.

Nakon što ga je u ožujku ubog medijskih sloboda kritizirao Guy Verhofstadt, dugogodišnji belgijski premijer i liberalni eurozastupnik, Janša mu je odgovorio da nije vođa "kolonijalne sile" i da "Slovenija nije Kongo". Janša na Twitteru dijeli i poruku "Ponavljate li laž dovoljno često, ona postaje novinarstvo"! Uput budi rečeno, raspravu o medijskim slobodama i vladavini prava u Sloveniji u EU parlamentu, koju je do kraja ožujka izbjegavao, ljutito je napustio jer su prije nje odbili prikazati njegov video s viđenjem vladavine prava i slobode medija u Sloveniji. Članovi skupine ocijenili su da je to napravio kako bi izbjegao odgovarati na neugodna pitanja, koja se tiču i prava i autonomije tužiteljstva.

S druge strane Alpa, kako bi parirala "lijevim" medijima, Janšina je stranka osnovala jaku mrežu portala, pa i privatnu televiziju Nova24TV, sada u vlasništvu mađarskoga kapitala. Preko tih medija prijeti se novinarima neistomišljenicama, pa je, kako piše Deutche Welle, novinaru Primožu Cirmanu u tjedniku Demokracija posvećena pjesmu u kojoj se kaže da će komad po komad skupljati j razbijeni nos, a kolumnistu Matiji Stepišniku je na Facebook stranici televizije prijećeno da će dobiti metak u glavu.

Lani u prosincu, bez ikakva objašnjenja, Janša je obustavio financiranje Slovenske tiskovne agencije iako mu je to zakonska obaveza. Želio je da članove nadzornog odbora imenuje vlada, a ne parlament. Ipak je morao popustiti nakon intervencije iz Bruxellesa. No nedavno je toj agenciji, glavnome informativnom javnom servisu, opet obustavio financiranje. Bruxelles to posebno zabrinjava jer će Slovenija od 1. srpnja predsjedati EU-om.

Druga meta Janšinih objava na Twitteru bila je Slovenska radiotelevizija, koju je optuživao za širenje lažnih vijesti. Prije toga protiv nje je mjesecima vodio kampanju na Twitteru. Nakon više mjeseci uspio je smijeniti glavnog direktora, koji su suprotstavljao političkim pritiscima, a Janša je novom ravnatelju na Twitteru poručio da očekuje kako će kao "nova metla" unijeti reda i prekinuti s famoznim lažnim vijestima.

image
Boris Kovačev/Cropix

Vrijeme objava, mete, "argumentacija" i medij objave upućuju na stil Donalda Trumpa koji se preko Twittera obrušavao na CNN, New York Times i druge dok nije izgubio izbore. Iz Slovenije se mogu čuti ocjene da su Janšini napadi na medije samo dio pokušaja vlade da ograniči slobodu izražavanja

Što će biti s ovim non-paperom, hoće li Janša zbog njega opet imati problema u Eurpopskoj uniji? Do sada se iz njih uglavnom izvlačio. Situacija u Sloveniji daleko mu je neizvjesnija. Dogodine su izbori, a neki već vide da bi se slovenski čelnik UEFA-e Aleksandar Čeferin mogao svrstati među njegove neprijatelje. Jer, kako se spekulira, da se Čeferin vrati u Sloveniju i kandidira, mogao bi ga pobijediti. Strah od Čeferina vidljiv je po količini napada na društvenim mrežama koje su Janši, kao i Trumpu, uostalom draže i pouzdanije od javnih medija. Trump je na tome pao, hoće li i Janša, premijer i politčar koji svojim ponašanjem i politikom odskače od poznatoga profila države koju vodi?

item - id = 1092371
related id = 0 -> 1129493
related id = 1 -> 1129461
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 00:47