StoryEditorOCM
RegijaMOLITVA

Tisuće mole krunicu u Međugorju: Gospa u 43 godine nikad nije ovoliko pozivala na molitvu za mir

Piše Ivan Ugrin
24. lipnja 2024. - 12:17

Gospa je u subotu, 15. lipnja, na redovitom ukazanju vidjelici Mariji Pavlović Lunetti poslala poziv svim vjernicima da se ujedine u molitvi za mir kroz devet dana do 43. godišnjice njezinih ukazanja u Međugorju (25. lipanj) s molitvom krunice na Brdu ukazanja kod Gospina kipa s početkom u 22 sata nakon koje slijedi njezino izvanredno ukazanje oko 23.30 sati.

Ukazanje na Novu godinu

Tako je napisala na svom facebook profilu međugorska influencerica Paula Tomić, a i na mnogim drugim društvenim mrežama više je korisnika pozivalo vjernike da se priključe molitvi na Podbrdu na Gospin poziv. Nešto slično dogodilo se i prvog dana ove 2024. godine, na svetkovinu Marije Bogorodice i Svjetskog dana mira, kad je Majka Božja također preko vidjelice Marije Pavlović Lunetti pozvala na molitvu na Gospine nakane koja je trajala gotovo tri sata i završila uakazanjem vidjelici Mariji. Na Podbrdu se unatoč kiši i lošem vremenu okupilo bilo tisuće ljudi. Vidjelica je prenijela što je Gospa rekla: "Hvala vam što ste se odazvali mom pozivu i molili na moje nakane. Nećete požaliti, ni vi, ni vaša djeca, ni djeca vaše djece."

image

Vjernici u molitvi na Podbrdu

Mario Ivanković/icmm/

Inače, župa Međugorje uz redoviti molitveni program koji se u večernjim satima održava ispred župne crkve svetog Jakova, u danima devetnice intenzivnije moli, molitvu krunice prije mise predvode župljani, a kao posebnost se ističe kako iza popričesne molitve i prije misnog blagoslova dvoje vidioca, Marija Pavlović i Ivan Dragičević predvode Gospin zahvalni hvalospjev "Veliča, duša moja Gospodina".

Međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, uoči 43. obljetnice Gospinih ukazanja, prenio je poruku župljanima i hodočasnicima.

"Izgleda da je taj poziv molitve za mir uvijek aktualan, nažalost u našem svijetu, ali ne trebamo se predavati. Treba uvijek moliti. I Gospa nas poziva na tu molitvu i treba se odazvati i moliti za mir, da Gospodin dadne svoj mir. Ja volim uvijek reći da postoji razlika u miru. Postoji jedan mir kojeg svijet razumije i prihvaća, a postoji mir koji Bog daje. Isus upravo govori o tom miru koji on daje, da nam nitko ne može oduzeti taj mir bez obzira koliko je ratova i nemira u svijetu. Mi upravo molimo za taj mir, da taj mir vlada u svakome srcu i po tome miru da se uspostavi mir među narodima i mir među pojedincima da svi ljudi mogu lijepo živjeti u miru", kazao je fra Zvonimir.

On-line prijenos na Mary TV

Mnogobrojni vjernici i molitvene skupine pridružile su se molitvi večernje devetnice i preko on-line prijenosa, https://marytv.tv/, a najavljeni su i organizirani prijevozi vjernika na molitvu ovih dana uoči obljetnice ukazanja. Također se očekuje povećani priliv stranih hodočasnika koji dolaze u Međugorje zbog obljetnice koja se obilježava u utorak 25. lipnja. Zanimljivo je kako se osmog dana devetnice uz vidjelicu Mariju molitvi pridružio i vidioc Ivan Dragičević.

image

Vidjelica Marija Pavlović i ukrajinski biskup Jan Sobiło u molitvi na Podbrdu

Mario Ivanković/icmm/

Među brojnim popratnim porukama istakao bih i ovu: "Gospa nikad u 43 godine ukazanja nije ovako izvanredno pozivala na molitvu kao što se dogodilo sada. Nevjerojatno je da su naši katolički mediji (uz časne iznimke) sve ignorirali, kao da poziva nije ni bilo. A poziv je dramatičan i molitva do ponoći na brdu ukazanja je itekako dramatična.

Ni za vrijeme Kubanske krize svijet nije bio ovako blizu nuklearnog rata. SAD, Britanija i Francuska su poslale Ukrajini oružje kojim može gađati ciljeve duboko na teritoriju Rusije, ako se to dogodi Putin će zacijelo uzvratiti. Prošli mjesec je Rusija izvela niz testova sa svojim nuklearnim snagama i poslala vojne brodove na Karibe, u dvorište SAD-a. Ne da je pet minuta do dvanaest nego je pet sekundi do dvanaest. Poziv Gospe je hitan, dramatičan i očito više nego potreban.

image

Vjernici u molitvi na Podbrdu

Mateo Ivanković/icmm/

Treba se sjetiti poruke 25. travnja ove godine:

‘Draga djeco! S vama sam da vam kažem da vas volim i potičem na molitvu, jer sotona je jak i svakim danom njegova snaga je jača preko onih koji su izabrali smrt i mržnju. Vi, dječice, budite molitva i moje ispružene ruke ljubavi za sve one koji su u tami i traže svjetlo Boga našega‘."

Gledajući prijenos preko Mary TV, moglo se uočiti veliki broj vjernika na Podbrdu koji su u sabranosti molili i pjevali na raznim svjetskim jezicima. Oko Gospina kipa okupilo se i dosta svećenika i časnih sestara, no, nismo primijetli nikoga od župnog pastoralnog osoblja. Prvih dana devetnice, među moliteljima bio je i ukrajinski biskup mons. Jan Sobiło koji je na kraju zajedno s ostalim prisutnim svećenicima, udijelio svećenički blagoslov okupljenim moliteljima.

‘U isto vrijeme, na istom mjestu‘

"Za vrijeme ukazanja, kad je Gospa došla, sve nas je gledala. Ja sam preporučila Gospi sve nas, sve naše nakane, sve ono što imamo u srcu, na poseban način sve one koji su bolesni u duši i u tijelu. Gospu sam molila da zagovara pred Svojim Sinom Isusom za Mir u svijetu. Gospa je ispružila ruke i molila dugo vremena nad na nama, na svojem materinskom jeziku. Sve nas je blagoslovila i rekla: ‘U isto vrijeme, na istom mjestu‘ i otišla u Nebo." Svih ovih dana vidjelica Marija prenosila je slične poruke okupljenima, no, posebno je interesantno bilo to što je od prvog dana devetnice Gospa s okupljenima molila na svome aramejskom jeziku, a ne kako je to inače činila na hrvatskome, dok je s vidjelicom komunicirala na našem jeziku.

image

Vidjelica Marija Pavlović Lunetti za vrijeme ukazanja

Mateo Ivanković/icmm/

Zaključio bih riječima Paule Tomić: "Ovo su dani koji su doista nekome promijenili život: najvažnije točke dana postale su odlazak na svetu misu i na molitvu, stavljen je Bog na prvo mjesto, onako kako je Gospa to uvijek u porukama tražila. Bilo bi lijepo kada ovaj način života neprestane molitve i discipline ne bi prestao nakon ovih milosnih devet dana, nego kada bi postali stil života – života koji je utemeljen na Bogu.

Preko nestanka struje i vode ovih dana, preko saharskog pijeska i otrovnih čestica koje nam zakriljuju sunce i narušavaju život, ekstremnih temperatura… Gospa kao da nam također govori kako dolazi vrijeme straha i tjeskobe i samo oni koji budu imali čvrstu vjeru i temelj u Bogu, moći će u srcu živjeti MIR!"

Hodnja mira od Humca do Međugorja

Župa Međugorje priprema se za 43. godišnjica Gospinih ukazanja. Svete mise u utorak, 25. lipnja na hrvatskom jeziku su u župnoj crkvi u 6, 7, 8, 9, 11 sati i središnja svečana sveta misa u 19 sati.

Kao i svakog 25. u mjesecu, odmah nakon mise bit će zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, zatim se nastavlja u tišini do 7 ujutro.

U ponedjeljak je svetkovina Rođenja svetog Ivana Krstitelja, ujedno i Uočnica. Svete mise u župnoj crkvi su u 8, 11 i 19 sati.

Nakon večernje svete Mise uslijedit će zajedničko jednosatno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom sakramentu, koje će se nastaviti u tišini do 6 sati ujutro. Taj dan od 6 sati ujutro je i tradicionalna 33. Hodnja mira od franjevačkog samostana na Humcu (Ljubuški) do međugorske župne crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 12:35