StoryEditor
Regijapoglavar spc-a

Tijelo patrijarha Irineja koji je umro od korone bit će izloženo u hramu, ljudi će ga obilaziti

Piše Jutarnji.hr, Hina
20. studenog 2020. - 17:33
AFP

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej preminuo je danas od posljedica zaraze koronavirusom, priopćila je SPC.

Poglavar SPC-a umro je jutros 7:07 sati u 90. godini na covid odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Patrijarh Irinej prethodno je, 1. studenoga, u katedralnoj crkvi u Podgorici s vladikama SPC-a predvodio misu na pogrebu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, preminulog od covida-19.

Na sprovodu Amfilohiju okupio se velik broj vjernika, mnogi bez maski, a dio njih dodirivao je njegovo tijelo. 

Patrijarh Irinej bit će sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, gdje će u nedjelju, 22. studenog, biti služeni sveta zaupokojena liturgija i opelo, priopćila je SPC.

Kako se navodi u priopćenju SPC-a, tijelo patrijarha srpskog Irineja bit će izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tijekom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. studenog 2020. godine, a poslije toga preneseno u Hram Svetog Save na Vračaru, gdje će se vjernici imati priliku oprostiti sa patrijarhom.

"Sveta zaupokojena liturgija bit će služena u nedjelju, 22. studenog 2020. godine, u Hramu Svetog Save na Vračaru s početkom u devet sati. U nastavku svete liturgije bit će služeno opelo, a tijelo patrijarhovo bit će sahranjeno u kripti Hrama Svetog Save", ističe se u priopćenju koje je objavio RTS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 23:44