StoryEditor
Regijaverbalni rat šefa stranke demokratske akcije i visokog predstavnika

Tihić ucjenjuje Lajčaka snimkom razgovora

Piše PSD.
25. ožujka 2008. - 21:38

Sukob lidera SDA Sulejmana Tihića i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka ne stišava se. Naime, nakon prošlotjednog telefonskog razgovora između visokog predstavnika i Tihića, lider SDA javno je optužio Lajčaka kako mu je izravno kazao da se on bori za vehabijsku BiH.

Dakako, iz OHR-a su ovakve tvrdnje demantirane, a i sam Lajčak je na uskrsnom prijamu kod kardinala Vinka Puljića ponovio kako to nikada nije kazao, te da to ne spada u njegov rječnik. Lajčak je također kazao kako ne želi ulaziti u osobne obračune s političkim liderima u BiH.

Međutim, prema zadnjim izjavama Sulejmana Tihića, s pravom se može zaključiti kako lider SDA u ovom trenutku drži “asa u rukavu”, a ta karta je snimljeni telefonski razgovor između njega i visokog predstavnika. Što više, Tihić je javno potvrdio da se taj razgovor snimao, te predlaže da ga služba koja ga je snimila javno objavi.

- Predlažem službama koje snimaju razgovore, a snimaju se, da otvore javnosti na uvid sadržaj našeg telefonskog razgovora, pa da se vidi tko govori istinu, a tko neistinu - izjavio je Tihić.

Ovom izjavom Tihić je, čini se, namjerno ili “slučajno”, otvorio Pandorinu kutiju, u kojoj je najvjerojatnije pohranjen i odgovor na pitanje tko i kako prisluškuje telefonske razgovore političara u BiH, posebno one koji se vode s visokim predstavnikom.

Prema riječima Vinka Zorića, člana Komisije za obranu i sigurnost BiH, ovo tijelo nema ingerencije za donošenje odluka o prisluškivanju, niti se bavi tom problematikom. Zorić također ističe da mu nije poznato prisluškuju li se razgovori bh političara, te naglašava kako za prisluškivanje mora postojati odluka posebnog parlamentarnog povjerenstva i odluka suda.

S druge strane, Amir Zukić, glavni tajnik SDA, na naš upit, postoji li snimka razgovora između Tihića i Lajčaka, odgovorio je kako to pitanje treba postaviti nekome iz sigurnosnih službi poput SIPA-e i OSA-e.

No, Zukić isto tako tvrdi, kako se razgovori najvjerojatnije snimaju. Iz OSA-e pak tvrde kako postoji nekoliko načina za snimanje razgovora, te ne isključuju da je to mogao i sam Tihić učiniti.

Po svemu sudeći Tihić je uvjeren da u rukavu ima aduta s kojim će pokušati tući po Lajčaku sve do 3. travnja, kada bi se trebala usvojiti dva zakona vezana za reformu policije u BiH, protiv kojih su Tihić i njegova SDA.

 Zlatko TULIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2021 16:44