StoryEditor
RegijaPredsjednik SDA odgovara visokom predstavniku Lajčaku

Tihić: Nisam za vehabijsku BiH, ali neću popustiti ni Dodiku

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 19:19

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u petak je za Radio Federacije BiH izjavio da ga je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak u razgovorima o reformi policije optužio da se zauzima za vehabijsku BiH, odnosno Bosnu i Hercegovinu s radikalnim islamom.

-  Nakon što sam odbio sve njegove zahtjeve i pobio njegova uvjeravanja on je rekao da nisam za europsku Bosnu nego da sam za vehabijsku Bosnu. To nije točno i u cijelosti je suprotno onom za što se ja zauzimam promovirajući SDA - rekao je Tihić o svom razgovoru s Lajčakom o reformi policije.

Reforma policije je ključni uvjet koji BiH treba ispuniti da bi potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom (EU). Nedavno su u Mostaru predsjednici šest vladajućih stranaka u BiH, među kojima i Tihić, potpisali Mostarsku deklaraciju kojom se regulira reforma policije, odnosno usvajanje zakona o reformi policije čime bi se ispunio uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

No u raspravi o predloženim zakonima o reformi policije, koji su izrađeni na temelju Mostarske deklaracije, Tihić i njegova Stranka demokratske akcije su se usprotivili usvajanju takvih zakonskih prijedloga u državnom Parlamentu BiH, tvrdeći da se njima odstupa od Mostarske deklaracije i da se njima spašava opstanak policije Republike Srpske.

Takav Tihićev postupak izazvao je bijes predstavnika međunarodne zajednice koji su u svojim izjavama optužili Tihića da blokira integriranje BiH u Europsku uniju te ga pozvali da prihvati reformu policije na temelju Mostarske deklaracije koju je i potpisao.

Tihić i njegova Stranka demokratske akcije (SDA) uporno odbijaju takve zahtjeve međunarodne zajednice, tvrdeći da je međunarodna zajednica popustljiva prema premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 06:47