StoryEditor
RegijaNIJE PROBLEM KOMŠIĆ

Svaka stranka svog ‘velikog Hrvata’ ima

Piše PSD.
16. veljače 2010. - 16:18
Hoće li na predstojećim izborima hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH izabrati Bošnjaci ili Hrvati

To je temeljno predizborno pitanje nakon prošlih izbora kada je, uz odlučujuće glasove Bošnjaka, u fotelju člana Predsjedništva iz hrvatskog naroda zasjeo Željko Komšić.

Pa se sastali u Kreševu svi čelnici svih hrvatskih političkih stranaka kako bi dogovorili strategiju i taktiku da na sljedećim izborima detroniziraju “lažnog” Hrvata Komšića i uspostave “pravog” kandidata iz reda Hrvata.

Lijanovićev ultimatum

Kad tamo, svaka stranka ima velikog Hrvata, neke čak dva i tri, a Mladen Lijanović otvoreno poručuje: “Ako mene ne kandidirate za hrvatskog člana Predsjedništva, i dalje ću biti multietničan.”

U situaciji kada se Hrvatska pod pritiskom EU-a odriče Hrvata u BiH, zaista je tragikomično da se hrvatske stranke ne mogu dogovoriti oko zajedničkog kandidata. Umjesto da su to dogovorili u četiri zida, posvađani čelnici prave još jednu paradu, pa to javno rade uz svađe i prepucavanja, što dodatno frustrira ionako zbunjeni hrvatski puk u BiH.
Ima li išta o čemu se čelnici hrvatskih stranaka mogu dogovoriti, pita se narod. Pa da barem na simboličkoj razini upute poruku ljudima:

“Ne bojte se, ostanite tu!” Inače nisu vjerodostojni i uskoro bi mogli ostati bez glasača koji polako iseljavaju. A politički vođe zaslužuju trajni epitet da su vlastiti puk koristili za osobne probitke.

Ovdje već narod zna da su oni osigurali vlastitu sigurnost, ali bi njihov dogovor o zajedničkom kandidatu ipak mogao spasiti stvar. Ako hrvatski čelnici u BiH imaju imalo odgovornosti prema svome narodu, onda bi trebali znati izaći izvan svojih osobnih interesa radi opstanka Hrvata na ovim prostorima.

Zašto ne bi na listu stavili izvanstranačkog čovjeka koji je nacionalno osviješten, tolerantan i obrazovan, uljuđen i dosljedan...

Ima takvih, neke osobno poznajem. Nije problem ako zajednički kandidiraju i čovjeka koji nije dorastao svojoj funkciji, ali će taj hendikep biti eliminiran samom činjenicom da su ga složno izabrali. I time ohrabrili zbunjene Hrvate u BiH koji postaju zabrinjavajuće malobrojni.

Može to biti i stranački čovjek kojemu stranka nije majka. Inače će se dogoditi da Hrvatima opet Bošnjaci izaberu člana Predsjedništva, što Hrvatima u BiH sugerira egzodus i nestanak s ovih prostora. Ako se ne uspiju dogovoriti i opet na mjesto člana

Predsjedništva zasjedne Željko Komšić, protiv kojeg osobno nemam ništa, ali ljude iritira način njegova izbora, onda svi hrvatski čelnici u BiH gube vjerodostojnost. Zapravo će postati odgovorni za sve loše stvari koje se mogu dogoditi Hrvatima u BiH.

PETAR MILOŠ / Snimio IVAN ROZIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 23:19