StoryEditorOCM
Regijaneosporna nasljednica

Suprug Beograđanke iznenada je preminuo, a onda je uslijedio novi šok: njegova ljubavnica dobila je obiteljsku mirovinu; Odvjetnik objasnio kako je to moguće

Piše PSD
9. travnja 2022. - 23:58

Suprug jedne Beograđanke ove je jeseni iznenada preminuo od infarkta, a nakon toga je uslijedio još jedan šok u obitelji. Ljubavnica je saznala za njegovu smrt i otkrila njegovim bližnjima da s njim ima dijete koje je zakonski priznao. Supruga je dva mjeseca poslije njegove smrti podnijela Fondu PIO zahtjev za obiteljsku mirovinu na osnovi s obzirom na to da imaju dvoje maloljetne djece. Rešenje još nije dobila, ali je u međuvremenu čula da ljubavnica već prima tu mirovinu za svoje dijete.

U Fondu PIO objašnjavaju da supruga ne može suprugovoj izvanbračnoj partnerici za koju nije znala osporiti pravo na mirovinu ako ona ispunjava uvjete predviđene zakonom.

- Pravo na obiteljsku mirovinu osim supruge ima i izvanbračna partnerica ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili ako s pokojnim ima zajedničko dijete. Postojanje izvanbračne zajednice utvrđuje se u vanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev izvanbračnog partnera i uz zahtjev za mirovinu se podnosi pravomoćna sudska odluka kojom je utvrđeno postojanje ove zajednice - rekli su iz Fonda za Mondo.

Ovo pravo mogu ostvariti članovi obitelji umrlog koji je navršio najmanje pet godina staža osiguranja, ispunio uvjete ili je već korisnik penzije.

Tko sve može naslijediti mirovinu

Članovima obitelji po zakonu se smatraju supružnik i izvanbračni partner u skladu s propisima kojima se uređuju obiteljski odnosi, odnosno djeca (rođena u braku ili van braka ili usvojena, pastorčad koju je izdržavao, unučad, braća i sestre i druga djeca bez roditelja, odnosno ona koja imaju jednog ili oba roditelja koji su potpuno nesposobni za rad, a koju je on uzdržavao, kao i roditelji (otac i majka, očuh i maćeha i posvojitelji) koje je također uzdržavao.

Odvjetnik Vladan Jevtić kaže da ni dijete iz izvanbračnog, niti djeca iz bračnog života ne mogu dobiti obiteljsku mirovinu prije ostavinske rasprave, niti Fond PIO može bilo kome od nasljednika dodijeliti obiteljsku mirovinu prije pravomoćnog ostavinskog rješenja.

image
Igor Stevanovic/Science Photo/AFP

- Dijete iz izvanbračnog odnosa preko svog zakonitog zastupnika majke moglo je teoretski započeti i završiti ostavinski postupak na osnovi izvoda iz matične knjige rođenih djeteta i umrlog oca, a da ne prijavi cjelokupnu imovinu i sve nasljednike - objašnjava Jevtić za Novosti i dodaje:

- Međutim, u nasljednom pravu vrijedi strogo pravilo da svu kasnije pronađenu imovinu ili nasljedno pravo poput mirovine, zakonski nasljednici mogu zahtijevati naknadno u bilo kojem trenutku. To znači da oni koji nisu sudjelovali u ostavinskom postupku iz bilo kojih razloga mogu tražiti dopunu i pravičnu raspodjelu imovine i prava - kaže on.

Prema njegovim riječima, udovica ima pravo na obiteljsku mirovinu s navršene 53 godine života, ili ako je do smrti korisnika, odnosno osiguranika, ili u roku od jedne godine od dana smrti, postala potpuno nesposobna za rad. Ona također ima pravo i ukoliko iz izvanbračne zajednice ima djecu koja imaju pravo na obiteljsku mirovinu, a udovica obavlja roditeljsku dužnost. U konkretnom slučaju zakonski nasljednici kojima su uskraćena prava mogu preko suda i javnog bilježnika zahtijevati dopunska ostavinska rješenja ako već postoji izdano osnovno.

- Ukoliko ga nema, Fond PIO nema pravo isplaćivati obiteljsku mirovinu po svojoj procjeni nasljednika, odnosno, bez ostavinskog rješenja ne može je dodijeliti nijednom od nespornih zakonskih nasljednika - tvrdi odvjetnik Jevtić.

image
Hendrik Schmidt/AFP

Jevtić navodi da je proteklih godina imao više ovakvih slučajeva, ali da se ni u jednom nije dogodilo da supruga i djeca ne znaju za izvanbračno dijete. 

Podjela mirovine

Odvjetnik objašnjava da pravo na obiteljsku mirovinu nakon smrti roditelja imaju djeca do 18 godina starosti ili do kraja studija, a maksimalno do 26. godine.

- Mirovina se dijeli tako da svakom djetetu pripadne jednak dio. U ovakvom slučaju nasljednik može biti i supruga, ali samo ako je nezaposlena - navodi Jevtić.

Odvjetnik dodaje i da se iznos obiteljske mirovine određuje u postotku od mirovine koja je pripadala preminulom korisniku u trenutku smrti i za četiri i više članova porodice ona iznosi 100 posto, s tim što se taj iznos dijeli na jednake dijelove prema broju članova obitelji, piše Mondo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 22:35