StoryEditorOCM
Regijapojačanje na putu

Stoltenberg kaže da je NATO spreman poslati još vojnika na Kosovo: ‘Imamo poruku za Beograd i Prištinu...‘

Piše Hina
1. lipnja 2023. - 11:11

NATO je spreman rasporediti još više vojnika na Kosovu kako bi ugušio nasilje na etnički polariziranom sjeveru, rekao je u četvrtak glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg dodajući da je prvo pojačanje od 700 vojnika na putu tamo.

‘‘NATO će ostati na oprezu. Bit ćemo tamo kako bismo osigurali sigurno i zaštićeno okruženje, ali i da smirimo i smanjimo napetosti‘‘, rekao je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Oslu.

Nemiri na sjeveru Kosova su se intenzivirali otkad su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u području s većinskim srpskim stanovništvom nakon travanjskih izbora koje su bojkotirali Srbi.

NATO je odlučio pojačati svoju misiju od 4000 pripadnika u regiji sa 700 dodatnih vojnika nakon što je u ponedjeljak ozlijeđeno 30 pripadnika KFOR-a i 52 srpska prosvjednika.

Stoltenberg je nazvao nasilje nad vojnicima NATO-a "potpuno neprihvatljivim" i rekao da saveznici pripremaju još trupa u slučaju da NATO treba poslati dodatna pojačanja u regiju.

‘‘Naša poruka i Beogradu i Prištini je da se moraju uključiti, u dobroj vjeri, u dijalog uz posredovanje EU‘‘, dodao je.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:47