StoryEditor
Regijanovi skandal

Štićenice doma u Čitluku tvrde da ih je poznati hercegovački fratar godinama seksualno zlostavljao: Posjećivao nas je u večernjim satima i pipkao po intimnim dijelovima tijela...

12. travnja 2019. - 19:12

Štićenice doma za djecu bez roditelja "Ivana Pavao II." u Čitluku i Vionici otkrile su medijima kako ih je godinama seksualno zlostavljao poznati hercegovački fratar fra Kornelije Kordić (83), inače dobitnik Nagrade grada Čitluka za životno djelo.

Prema njihovim iskazima za "Novosti", svećenik ih je od 2001. do 2014. godine posjećivao u večernjim satima i pipkao po intimnim dijelovima tijela.

O svemu je anonimnim pismom prije devet godine obaviješten mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić, koji je potom prijavu proslijedio ondašnjem nadležnom franjevačkom provincijalu fra Ivanu Sesaru, a u dva navrata i u Vatikan, no postupak protiv optuženog fratra nikad nije proveden niti je na bilo koji način sankcioniran.

Bivši provincijal Sesar izjavio je kako je od biskupa Perića dobio "neke informacije" o tom slučaju, potvrdio je da je od Kordića zatražio očitovanje, a on je sve optužbe demantirao, te kako Provincijalat nije imao ništa s domom za djecu bez roditelja, čija je ravnateljica Kordićeva sestra, časna Kornelija Kordić.

Istraga nije provedena jer se radilo o anonimnoj prijavi, premda je i Provincija obavijestila Vatikan, a Biskupski ordinarijat u Mostaru inzistira kako je provincijal kao tadašnji Kordićev poglavar obaviješten pismeno i po propisu. Ipak, policiju ili Državno tužiteljstvo nisu obavijestili, iako ih zakoni BIH na to obvezuju.

Osumnjičeni Kordić izjavio je kako pretpostavlja tko je pošiljateljica, opisujući je kao "pohlepnu lažljivicu koja mu pakuje zato što joj nije dao financijsku podršku koju je od njega tražila".

- Očekivala je, kao i mnoge druge, materijalno zbrinjavanje, da ih školujemo do fakulteta. Očekivale su svašta. Bilo je tu svega - brani se fra Kornelije.

Djevojke su ispričale kako bi fratar imao običaj navečer obilaziti samo ženske sobe kako bi im poželio "laku noć" tako što bi sjeo na njihov krevet ili legao s njima, pa ih onda počeo pipati po intimnim dijelovima tijela.

Zlastavljanje je, tvrde, počelo kad su imale desetak, dvanaest godina i trajalo je godinama. Pipkao je, navodno, djevojčice i u ljetnom kampu, čak i djevojke koje su se pripremale za poziv časnih sestara.

- Same laži. Nisam ni znao za pismo dok mi biskup nije poslao zahtjev za očitovanje, nakon što je primio pismo. Ja sam se očitovao, i tu je priča završena - kaže optuženi fratar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 06:07