StoryEditor
RegijaCovid-19 u Miletini

Stanje u Međugorju je alarmantno, cijeli jedan samostan je u karanteni: većina časnih sestara pokazuje simptome, dio ih je u teškom stanju

Piše Stanislav Soldo
1. travnja 2020. - 13:44
IlustracijaDenis Jerković/HANZA MEDIA

U samostanu u Miletini kod Međugorja, koji je u karanteni, još su četiri časne sestare zaražene virusom Covid-19. Kako se doznaje gotovo sve časne sestre starije životne dobi pokazuju znakove bolesti a testiranja su u tijeku.

Jedan restoran im dostavlja hranu, pruža im se liječnička skrb koliko je moguće u ovakvim uvjetima. Sve imaju visoku temperaturu i lošeg su općeg stanja.

- Stanje u Čitluku, točnije u Međugorju je alaramantno, jer u samostanu imamo 23 časne sestre, dugo su bile zajedno i jedna veći broj njih pokazuje simptome bolesti izazvane korona virusom, pa su primljene na odjel u mostaru bolnicu, rekao je dr. Nermin Avdić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo hercegovačko-neretvanske županije na press konferenciji na Kriznog stožera, održanoj danas u Mostaru.

Rečeno je kako su uspjeli Mostar i Konjic donekle staviti pod kontrolu ali skok se dogodio u Čitluku.

- Većina časnih sestara pokazuje simptome bolesti. Pet, šest njih ima visoku temperaturu i slijedi njihovo testiranje na Covid-19. To nam je veliki problem jer je samostan zatvorena zajednica gdje se bolest brzo širi, rekao je dr. Avdić.

Naglasio je da imaju dva slučaja gdje su osobe dobile visoku temperaturu točno 14 dana od kontaktiranja te da bi samoizolacija trebala trajati 21 dan.

Epidemiolozi prikupljaju kontakte od časnih sestara što nije nimalo lagan posao jer ih ima mnogo. Istražuje se sa kime je časna sestra bila u kontaktu u Bijelom polju, no za sada nema informacija ima li tamo zaraženih osoba.

Samostan u Miletini je u potpunoj karanteni, organizirano im se dostavlja hrana bez ikakvih kontakata prema vani. Zavod za javno zdravstvo provodi dezinfekciju u Majčinom selu, koje je pod prismotrom jer su tu u posjetu dolazile zaražene časne sestre.

U samoizolaciji su i svećenici župnog ureda u Međugorju i svima koji su sa njima bili u kontaktu izdaju se sanitarna rješenja o samoizolaciji. Stožer je pozva sve koji su bili u kontaktu sa fratrima i časnim sestrama da se samoizoliraju bez obzira imaju li rješenje.

#KORONAVIRUS#MEĐUGORJE#BIH#CRKVA

Izdvojeno

02. lipanj 2020 02:13