StoryEditorOCM
Regija(NE)ZGODNE USPOREDBE

Srpski portal usporedio mirovine kod njih i u zemljama ex-Yu pa u naslovu priznali: ‘Ovi su za nas misaona imenica...‘

Piše VIJESTI SD
12. prosinca 2023. - 16:15

Portal Nova.rs potrudio se prikupiti i usporediti podatke o visini mirovina u državama koje su bile sastavnice bivše Jugoslavije. Konstatiraju da umirovljenici u Srbiji žive teško, s obzirom da su cijene osnovnih namirnica previsoke, a mirovine preniske, što - kako znamo - i nije neka srpska osobitost. No, razlike su ipak značajne. 

Prikazuju mirovine u nacionalnim valutama i paralelno u eurima, no mi ćemo prenijeti samo iznose u eurima.  Nova.rs napominje da stariji građani Srbije nisu na dnu ljestvice u regiji po visini mirovina, ali...

Prosječna mirovina koju primaju tamošnji umirovljenici je 340 eura, a

iznos minimalne mirovine još je mizerniji i iznosi svega 176 eura, što nikako nije dovoljno za život. Budući da u siječnju stiže povećanje mirovina za 14,8 posto, ovaj minimalni iznos bit će 202 eura, što je još uvijek nedovoljno. A oni koji primaju prosječnu mirovinu od siječnja će moći računati na 390 eura.

I u Hrvatskoj su ovoga ljeta povećane mirovine, pa je najniža mirovina dosegnula 346,79 eura, a prosječna 508,26 eura. Tako u odnosu na Srbiju, napominje Nova.rs, hrvatski umirovljenici u oba slučaja imaju primanja veća za oko 170 eura.

image

ILUSTRACIJA

Bozo Radić/Cropix

Provjerili su mirovine i u Crnoj Gori, gdje je minimalac trenutno blizu 300 eura, što je 124 eura više nego kod njih. K tome je i crnogorska vlada najavila povećanje najniže mirovine u siječnju, a prema tim najavama od sljedeće godine taj će iznos biti drastično veći - 50 posto odnosno  450 eura, što će biti 248 više i od povećane najniže mirovine u Srbiji.

Prosječna mirovina u Crnoj Gori iznosi 425 eura, dakle 85 eura više nego u Srbiji, a i kada srpski umirovljenici dobiju povišicu, Crnogorci će i dalje dobivati ​​35 eura više.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, službeni podaci govore da je najniža mirovina za studeni u Federaciji, koja je tada povećana, iznosila 228 eura, što je 52 eura više nego u Srbiji.

U istom mjesecu prosječna mirovina u Federaciji iznosila je 247,31 euro, što je manje nego u Srbiji, za oko 93 eura, a s povećanjem koje za srpske umirovljenike slijedi u siječnju, bit će u prednosti za oko 143 eura.

U Republici Srpskoj ovogodišnja minimalna mirovina iznosi 141,03 eura i niža je od one u Srbiji  za 35 eura, dok je prosjek 277 eura, 99 manje nego u Srbiji.

Prema službenim najavama, i mirovine u Republici Srpskoj bit će povećane za 10 posto, pa bi minimalni iznos trebao biti 155, a prosječni 295 eura.

Također, sljedeće usklađivanje slijedi u siječnju, kada će mirovine biti povećane za 8,2 posto, pa će minimalac biti oko 375 eura, dok oni koji imaju prosječnu mirovinu mogu računati na nova mjesečna primanja koja će iznositi 550 eura.

image

ILUSTRACIJA

Darko Tomaš/Cropix

U europskim zemljama mirovine su drastično veće nego u Srbiji, napominje Nova.rs, navodeći da, primjerice, samci u Austriji u prosjeku primaju 1100 eura mjesečno, a oni koji žive s partnerom 1750. Prosječna mirovina u Njemačkoj je gotovo 1400 eura, a u Nizozemskoj i više - 1800.

Nisu uopće stavili podatke za Sjevernu Makedoniju i Kosovo, koje je bilo u sastavu Srbije, ali ni Sloveniju, pa tako hrvatski umirovljenici u ovoj komparaciji zemalja bivše Jugoslavije u kojima se govori "istim" jezikom ispadaju "najbogatiji", iako ih - uvjereni smo - ta "komparativna prednost" neće odveć usrećiti dok se muče da sastave kraj s krajem. Razlike u prosječnim troškovima života nisu navedene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:12