StoryEditorOCM
RegijaKONTROVERZNI LIJEK

Srpski ministar zdravstva najavio žestoki obračun sa liječnicima koji pacijentima dijele ivermektin, ‘čudotvorno sredstvo protiv korone‘

Piše PSD
4. studenog 2021. - 14:14

'U narednim danima država će reagirati na savjete koje pojedini zdravstveni radnici dijele na toj grupi na viberu, a u kojima se promovira upotreba lijeka ivermektin, koji se inače koristi za životinje', kazao je srpski ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

Ovaj preparat, koji se zapravo koristi protiv šuge i infekcije glistama, u Latinskoj Americi ima status 'čudotvornog lijeka protiv korone'. Svjetska zdravstvena organizacija i američka FDA ne savjetuju da se on uzima. 2015. su tvorci ivamektina, William Campbell i Satoshi Ōmura, zbog ovog antiparazitskog sredstva, dobili Nobelovu nagradu za medicinu.

Prema Lončarovim riječima, 'tko god da su ti liječnici i što god da se dešava u njihovom mozgu', smatra da se to, po svim medicinskim pravilima, ne smije dozvoliti. Sukladno s tim, najavljuje da će država reagirati u narednih par dana.

'Zamislite vi ste doktor koji liječi djecu, a preporučujete lijek koji nije registriran i koji se koristi u veterini. Plašim se da je to onda jedno ozbiljno kazneno djelo. Prema tome, ovo je ozbiljna država koja će uraditi svoj dio posla', upozorio je Lončar.

Portal Republika je već pisala o jednoj od administratora viber grupe koja je šokirala Srbiju, doktorici Slavici Aranđelović. Ona je, unatoč prozivkama, gostovala na srpskoj televiziji i nastavila propagirati upotrebu ovog lijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 07:55