StoryEditor
Regijaoptuženik s kosova

Srpski mediji uzbunili se zbog navodnih izjava naše saborske zastupnice o puštanju Thaçija iz Haaga: ‘Krivo su me preveli, Hrvatska ne može dati garanciju za stranog državljanina‘

Piše Krešimir Žabec/JL
4. svibnja 2021. - 14:35
Hashim ThaçiJerry Lampen/Afp/Profimedia

„Nemam nikakvih službenih informacija ili potvrde da bi Hrvatska mogla dati garancije za puštanje na slobodu bivšeg kosovskog predsjednika Hashima Thaçija. Nikad nisam kazala da hrvatske vlasti rade na tome, već da o tome nema službenih informacija. Srpski mediji su me namjerno ili nenamjerno pogrešno preveli“, kazala nam je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, piše Jutarnji list.

Mediji u Srbiji uzbunili su se zbog njenih navodnih izjava na jednoj televiziji na Kosovu da bi Hrvatska mogla dati garancije za puštanje Hashima Thaçija na slobodu. Korak dalje otišao je bivši zapovjednik OVK na području Košara, Hisen Beriša, koji je u istoj emisiji izjavio da nakon Slovenije i Austrije i Hrvatska nudi jamstva za haške optuženike te dodao da se hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponudio da bude jamac na Specijalnom sudu za puštanje bivšeg predsjednika Hashima Thaçija i drugih kako bi se branili sa slobode što uključuje i plaćanje novčanog jamstva.

„Stvarno ne znam odakle gospodinu Beriši ove informacije. Hashim Thaçi nije državljanin Hrvatske i meni kao pravnici uopće nije poznat pravni model po kojem bi Hrvatska mogla izdati garancije za osobu koja nije njezin državljanin“, kazala nam je Lekaj Prljaskaj.

U Uredu predsjednika također nemaju informacije o takvoj inicijativi, a nigdje nije moguće pronaći ni službene informacije da su Slovenija i Austrija dale garancije za Thaçija.

Informacije o navodnoj hrvatskoj inicijativi s Kosova dolaze dva dana prije službenog posjeta hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana Prištini. U Ministarstvu vanjskih poslova nam je rečeno da nemaju nikakve informacije o toj navodnoj inicijativi i da to nije tema razgovora s kosovskim domaćinima. Tema razgovora sa kosovskim premijerom, predsjednicom, ministricom vanjskih poslova i predsjednikom Parlamenta su podrška Kosovu na europskom putu, položaj hrvatske manjine na Kosovu, hrvatsko sudjelovanje u operaciji KFOR, stabilnost u regiji te dijalog sa Srbijom.

Iako je bilo najava kako će se razgovarati i o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, kako saznajemo, ni to neće biti tema ovog sastanka.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tijekom rata na Kosovu u listopadu prošle godine podigao je optužnice protiv Hašima Thaçija, Kadrija Veselija, Redžepa Selimija i Jakupa Krasniqija zbog počinjenja ratnih zločina na Kosovu tijekom 1998. i 1999. godine. Svi se oni nalaze u pritvoru u Hagu od studenog prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 18:34