StoryEditorOCM
Regijau vranju

Srpski mediji o skandaloznom posjetu: ‘Patrijarh Porfirije na slavi kod ozloglašenog vladike kojeg su četvorica mladića optužila za seksualno zlostavljanje‘

Piše PSD
2. siječnja 2023. - 15:20
BELGRADE, SERBIA - DECEMBER 27: Serbian President Aleksandar Vucic and Serbian Patriarch Porfirije make statements to the press after their meeting in Belgrade, Serbia on December 27, 2022. Milos Miskov/Anadolu Agency (Photo by Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP)Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Patrijarh srpski Porfirije posjetio je danas Vranje kako bi prisustvovao krsnoj slavi episkopa vranjskog Pahomija protiv kojeg se, između ostalog, vodio postupak za seksualno zlostavljanje trojice maloljetnih dječaka dječaka, kao i jedne odrasle osobe.

Kako javlja lokalni medij Vranjski online magazin, brojni uzvanici iz crkvenih krugova i društveno-političkog života juga Srbije danas su u Vranju kako bi vladiki čestitali slavu.

Tko vladika Pahomije? 

Kako podsjeća Nova.rs, četvorica mladića 2002. godine optužila su Tomislava Gačića (Pahomija) za spolno zlostavljanje u razdoblju od 1999. do 2002. godine u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a protiv njega su 31. prosinca 2002. podnijeli kaznenu prijavu.

Trojica mladića tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. Sudski postupak vodio se za trojicu oštećenih.

Za cijeli se skandal pročulo se 8. siječnja 2003. kada su mladići u svojim svjedočenjima naveli da ih je biskup pipkao, mazio, i tjerao da se "sprijatelje", što su oni odlučno odbili.

Vladika Pahomije je nakon višegodišnjeg postupka 2006. oslobođen optužbi, a 2007. Vrhovni sud Srbije konstatirao je da je bilo propusta u radu nižih sudova, no njegova je presuda bila deklarativne naravi i postupak se nije mogao ponoviti.

Financijske malverzacije

Početkom svibnja 2009. crkveni vijećnici Eparhije vranjske uputili su pritužbu vrhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) na rad Pahomija. U njemu su naveli da je Pahomije prevršio svaku mjeru i da bi ga narod, da nije to što jest, bio prisiljen izbaciti na velika vrata.

“Naime, pored svih afera, a možda i kriminalnih radnji koje je najvjerojatnije počinio, ali neka mu dragi Bog sudi na onom ili ovom svijetu, nemamo namjeru pisati o tome, već o njegovom ponašanju, kao i o radu na rušenju svih crkava na području kojim rukovodi", navode u pritužbi.

Tako navode da je vladika Pahomije nakon smrti igumana manastira Svetog Prohora Pčinjskog Pajsija navodno zapustio sve manastire osim ženskog.

“Svi koji su došli, redovnici, novaci, a bilo ih je oko 20-30, pobjegli su osobno od biskupa Pahomija. Ono što je strašnije i crna slika njegovog rada je da je od svog dolaska devastirao sve crkve – uveo je namete, fiktivne fondove da sav prihod od crkve koji prikupe tijekom godine koriste za svoje potrebe, tj. uzeo uzdržavanje iste za tobožnju biskupiju“, naveli su vijećnici.

Vučić mu uručio orden

Episkop Pahomije je prošle godine u veljači u Palači Srbije u Beogradu primio Orden sreće prvog stupnjau ime manastira Prohor Pčinjski. Orden je manastiru dodijeljen povodom 950 godina postojanja, za posebne zasluge u očuvanju i jnegovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda.

Orden mu je uručio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 17:20