StoryEditorOCM
Regijazdrav duh i tijelo

Srpska pravoslavna crkva: Ne širite smutnju, ostavite se joge! Ponudili su i drugačije rješenje za tjelovježbu

Piše PSD
20. siječnja 2023. - 17:55
SPC se poziva na tekst iz New York Timesa u kojem su detaljno navedeni navodni rizici ‘velikoga broja fizičkih i zdravstvenih poremećaja koji se mogu dogoditi dugotrajnim bavljenjem jogom‘Shutterstock

Vježbanje joge odavno je prisutno u zapadnoj civilizaciji i brojni ljudi njime se sa zadovoljstvom bave. S druge strane, službene zapadne crkve, pa tako i katolička, prema tome su se postavili negativno, kao i prema duhovnosti New Agea.

I Srpska pravoslavna crkva nedavno se negativno očitovala o jogi, i to vjerojatno kao reakcija na video s Instagrama vladike Grigorija, vladike diseldorfskog i cijele Njemačke.

On je u videu ustvrdio da su mu liječnici i fizioterapeuti rekli kako "joga nudi neke vježbe koje su vrlo korisne za ljudski organizam. Čovjek se tu može naučiti strpljenju jer te vježbe zahtijevaju dugotrajan trud, strpljenje i rad. Stoga, ako ste dobar kršćanin, ukorijenjen u svojoj tradiciji, možete prakticirati ove vježbe na fizičkoj razini - to je moje mišljenje", rekao je na Instagramu vladika Grigorije.

image

Vladika Grigorije u Dubrovniku dok je bio zahumsko-hercegovački i primorski episkop, i dalje je trn u oku krutim dogmatima

Tonči Plazibat/Cropix

Na to je Srpska pravoslavna crkva izašla s priopćenjem da je "joga apsolutno nespojiva s pravoslavnom vjerom i nema joj mjesta u životu kršćana. Nažalost, afirmaciji joge pridružio se i episkop Srpske pravoslavne crkve", prenosi N1 Srbija.

Iz Srpske pravoslavne crkve tu nisu stali nego su istaknuli da se važne informacije o jogi dobivaju već na prvoj godini teoloških znanosti te su naveli tekst iz New York Timesa u kojem su detaljno navedeni navodni rizici "velikoga broja fizičkih i zdravstvenih poremećaja koji se mogu dogoditi dugotrajnim bavljenjem jogom".

image

SPC tvrdi da je i ‘Pozdrav‘ Suncu‘ ‘klasičan primjer politeističkih vjerskih poruka ‘upakiranih‘ u niz fizičkih vježbi‘. Grupni trening na Pozdravu Suncu u Zadru 14. lipnja lani, na Međunarodni dan joge, koji je proglasio UN

Luka Gerlanc/Cropix

SPC tvrdi da je i "Pozdrav‘ Suncu" "klasičan primjer politeističkih vjerskih poruka ‘upakiranih‘ u niz fizičkih vježbi".

"Postavlja se jedno jednostavno pitanje: zašto većina praktičara joge odbija zamijeniti vježbe joge alternativnim sustavima fizičkih vježbi (poput pilatesa) koji prema nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na fizičko zdravlje? Razlog je sasvim jasan – izvođenje vježbi joge usko je povezano s duhovnošću, točnije s metodama mentalne meditacije koje su karakteristične za Daleki istok", priopćili su iz SPC-a.

image

Srpska pravoslavna crkva izašla je s priopćenjem da je joga apsolutno nespojiva s pravoslavnom vjerom i nema joj mjesta u životu kršćana

Marko Mrkonjić/Cropix

Iako je vladika Grigorije u videu izričito naveo da govori o jogi " isključivo kao o tjelesnoj vježbi, lišenoj duhovnih elemenata, koja je meni kao kršćaninu dopustiva", čini se da je opet krivo shvaćen i izvučen iz konteksta, prenosi N1 Srbij.

Tek će se vidjeti čijoj će se argumentaciji prikloniti vjernici Srpske pravoslavne crkve, službenoga SPC-a ili vladike Grigorija koji je dosta puta otvoreno kritizirao stanje u Srbiji i zbog toga primao prijetnje i bio šikaniran. U lipnju prošle godine, kako je prenijela Slobodna Dalmacija, nije otišao na ručak predstavnika SPC-a s predsjednikom Aleksandrom Vučićem. "Rečeno mi je da ne moram ići, pa nisam otišao", rekao je tada vladika Grigorije.

image

‘Zašto većina praktičara joge odbija zamijeniti vježbe joge alternativnim sustavima fizičkih vježbi (poput pilatesa) koji prema nekim istraživanjima imaju daleko veću učinkovitost na fizičko zdravlje?‘, pita se SPC

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 09:28