StoryEditor
RegijaTKO JE ČIJI?

Srpska akademija znanosti i umjetnosti prijeti: Dosta je bilo svojatanja srpskih znanstvenika i umjetnika rođenih na tlu današnje Hrvatske!

Piše PSD.
15. lipnja 2020. - 19:26
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Srpska akademija znanosti i umjetnosti (SANU) najavila je da će se obratiti "relevantnim strukturama" povodom, kako tvrde, zloporaba kojima je nekadašnji potpredsjednik SANU i svjetski priznati matematičar Milutin Milanković postao "hrvatski znanstvenik".

Izvršni odbor SANU navodi kako "već duže vrijeme s nevjericom i ogorčenjem prate svojatanje srpskih znanstvenika i umjetnika, zasnovano na zaista neprihvatljivim argumentima".

"Posljednji u nizu je jedan od najvećih srpskih znanstvenika, Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsjednik SANU, koji je prekomandiran u hrvatskog znanstvenika", poručuju iz SANU.

Milanković (1879-1958) je inače rođen u selu Dalj. Bio je matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, fizičar, doktor tehničkih znanosti.

Najpoznatiji je po "Kanonu osunčavanja Zemlje" koji karakterizira sve planete Sunčevog sustava i po teorijskom objašnjenju Zemljinih dugotrajnih klimatskih promjena prouzročenih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce, danas poznatom kao "Milankovićevi ciklusi".

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 12:25