StoryEditorOCM
Regijadivljaštvo

Srbin napravio nered, bijesno prevrnuo i pobacao ležaljke u more, a opravdanje potpuno promašeno: ‘Moj kum uvodi red...‘

Piše Vijesti sd
22. kolovoza 2024. - 13:16

Veljko iz Srbije podijelio je video unutar Facebook grupe Grčka uživo gdje se vidi kako njegov kum, kako je naveo na snimci, ide po grčkoj plaži i baca ležaljke.

Snimak pod nazivom: "Probudi se Srbijo, moj deda ti ovo ne bi oprostio" izazvao je veliki broj komentara. 

- Moj kum u akciji. Bacamo ležaljke - čuje se glas na snimci koji prikazuje muškarca u crnoj majici dok baca ležaljke u more ili ih  prevrće. Snimka je ubrzo postala viralni hit. 

- Stavili su ležaljke na naše svetilište. Mi smo iz Kuljana - objašnjava autor videa dok kameru okreće prema spomen-ploči koja se nalazi iza plaže i objašnjava da se radi o mjestu na grčkom otočiću Vido kod Krfa gdje su stradali Srbi u Prvom svjetskom ratu. Čuje se kako drugi govore: "Dobro si napravio!". 

‘Američka korporacija zakupila je pravo korištenja zemljišta i izgradila plažu, protiv čega se bore i Grci. Aktualni gradonačelnik Kerkyre došao je sat vremena nakon nas i naredio da se ležaljke uklone. No stanari su uporni, ali trebamo biti uporni i mi‘, napisao je korisnik Facebooka.

U komentarima su akciju snimatelja i njegova kuma mnogi podržali. Pišu tako: "Briga njih za nas i našu povijest. A naša država ništa", "Ovo se mora zakonski riješiti...‘ 

Osim što izgrednici rade nered u tuđoj zemlji, ne znaju ni da to mjesto nema veze sa srpskim stradanjima.

Kako pišu beogradski mediji spomen-ploča postavljena iza te plaže nema veze sa njihovim poginulima, već je ploča postavljena u spomen Rusima i Grcima koji su poginuli tijekom oslobađanja Krfa 1799. godine godine pod vodstvom admirala Ušakova. Na tom su mjestu postavljena i dva stijega na kojima su se od 2011. godine, kad je ploča postavljena, vijorile grčka i ruska zastava. 

"Otok Vido nije groblje, niti je isto što i Plava grobnica! Na Vidu je bilo groblje, ali su nakon Prvog svjetskog rata kosti ekshumirane i pokopane u mauzoleju, zajedno s kostima s drugih krfskih grobalja, prenosi beogradski Blic. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 09:57