StoryEditor
Regijausprkos odluci suda

Srbijanska politička elita naveliko slavi i čestita praznik Republike Srpske, čiji su glavni utemeljitelji osuđeni ratni zločinci Karadžić i Mladić

9. siječnja 2021. - 14:53
Tom Dubravec/Cropix

Usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je praznik proglašen neustavnim, Republika Srpska danas u Banjoj Luci slavi neustavni rođendan, a iz Beograda im stižu čestitke od visokih dužnosnika na čelu s predsjednikom  Srbije Aleksandrom Vučićem.

U čestitci, između ostaloga, Vučić piše da je „očuvanje mira i stabilnosti u Republici Srpskoj, kao dijelu Bosne i Hercegovine, najveći poticaj za nastavak snažne i plodne suradnje i veza u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu". Istaknuo je da će Srbija ostati pouzdana podrška Republici Srpskoj u svim „naporima usmjerenim na mir, opću dobrobit i bolji život za sve“.

“Želim vam svako dobro. Živjela Srpska! Živjela Srbija”, poručuje Vučić.

Nekadašnji srpski šef diplomacije, a današnji predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je za beogradske medije kako je „Ante Pavelić nekad planirao da Banja Luka bude glavni grad Nezavisne Države Hrvatske, a ona je danas, eto, glavni grad Republike Srpske“. Političar poznat i kao 'mali Sloba“ poručuje i da „Srbija čvrsto stoji iza Republike Srpske razvijajući specijalne odnose te da je njihov interes da budu dobri odnosi i sa Sarajevom i BiH u cjelini“. Našao je za shodno i reći i kako se „stare želje o primjeni načela islamske države u Sarajevu danas ne bi trebale skrivati ​plaštom građanske države“.

Kao što je poznato, na današnji dan, 9. siječnja 1992. godine, koji Bošnjaci, Hrvati i međunarodna zajednica, smatraju danom početka etničkog čišćenja i krvavog rata u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je, u hotelu Holiday Inn, samoproglašena Skupština srpskog naroda u BiH donijela “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine” na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH, i to kao nezavisne cjeline unutar BiH, a s ciljem da je pripoji federaciji Jugoslavije”, koja se tada raspadala.

Svi glavni osnivači ove tvorevine, tadašnji politički i vojni čelnici Republike Srpske u vrijeme njenog stvaranja - Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Ratko Mladić i drugi, osuđeni su na Međunarodnom sudu u Haagu za zločine protiv čovječnosti, istrebljenje, ubojstva, ubojstva kao kršenje ratnih zakona, deportacije, nehumana djela i prisilno premještanje, širenje terora, nezakoniti napadi na civile, kršenje ratnih pravila i uzimanje talaca.

image
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Sarajevski mediji pišu kako razumni Srbi nemaju danas ni jedan razlog za slavlje i podsjećaju na neke od Karadžićevih izjava koje zorno ukazuju na ono što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije, ali i na one koje je lider bosanskohercegovačkih Srba izrekao u ratu:

„...Put kojim vodite Bosnu i Hercegovinu je ista ona autostrada pakla i stradanja kojem su pošle Slovenija i Hrvatska. Nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rat ovdje..."

(Iz Karadžićevog govora pred parlamentom Republike Bosne i Hercegovine 17. listopada 1991. godine)

 "Kada se govorilo o koncentracijskim logorima, ja sam se nalazio u Londonu. Rekao sam: Ne znam kakvi su uvjeti u tim logorima. Mi držimo zatvorenike. Mi ih ne ubijamo. Rat je! I tako je Penny Marshal, novinar ITN, došla u Omarsku i izabrala nekoliko veoma mršavih momaka koji nikada neće bolje izgledati… Kad sam imao 30 godina, i ja sam izgledao kao oni."

(The Independent, kolovoz 1993.)

"Izvršiti potpuno fizičko odvajanje Srebrenice od Žepe, time spriječiti komunikaciju između ovih enklava. Svakodnevnim planskim i osmišljenim borbenim aktivnostima stvoriti uvjete totalne nesigurnosti, nepodnošljivosti i besperspektivnosti daljnjeg opstanka i života mještana u Srebrenici."

(Direktiva broj 7., 8. ožujak 1995.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 15:21