StoryEditor
Regijanakon 11 godina

Srbija vraća obvezni vojni rok: prvi ročnici obući će uniforme na ljeto iduće godine, evo i kako će ih se dodatno motivirati

Piše PSD
29. travnja 2021. - 16:15

U Srbiji se sve više govori o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka. Prema sadašnjem modelu, koji priprema Generalštab Vojske Srbije, prvi vojnici bit će primljeni u vojarne tijekom ljeta sljedeće godine i služit će vojsku šest mjeseci, javlja portal mondo.

General-potpukovnik u penziji i predsjednik skupštine Kluba generala i admirala Srbije Milomir Miladinović kaže da će oni koji služe vojsku moći računati na određene benefite, a to su novčana naknada i prednost prigodom zapošljavanja.

"Sigurno bi se plaćala određena naknada u visini od nekih 200 eura. Sve manje ili više od toga ne bi imalo smisla, jer to nije posao koji se plaća, već služenje roka. Vojnici bi se obučavali za različite poslove, naročito za one koji nam danas nedostaju, a to su zanatski poslovi, vozači, kuhari, pekari, mehaničari... Svi bi imali vježbe s oružjem, ali bi imali svoje zanimanje u vojsci. Oni koji se školuju za liječnike i inžinjere mogli bi raditi i obučavati se u 'svojoj' sferi, u državnim i privatnim firmama, pa da im se to uz vježbe računa kao vojni rok. Svi oni imali bi prednost pri zapošljavanju nakon vojske", kaže Miladinović. 

"Svjesni smo da vojska ne može biti ista kao nekad i da se neke stvari moraju prilagoditi današnjici", dodaje MIladinović.

"Današnja djeca su drukčija i mnogo toga se promijenilo. Zato će sigurno biti uvedeno da mogu otići kući za vikend i praznike. Hrana će biti drukčija i bit će prilagođena današnjici. Ne možemo očekivati boraniju i grašak, od čega se i ranije uvijek pola bacalo, već nešto što je kalorijski prilagođeno vojsci i što je isplativo. Zatim, tuširanje ne bi bilo jednom tjedno kao nekad, već svakodnevno, uz toplu vodu, koja je već uvedena u nekim vojarnama",objašnjava pukovnik za mondo.

General-major dr. Luka Kastratović kaže da bi neki od razloga za potencijalno odbijanje služenja vojnog roka mogli biti prigovor savjesti ili zdravstveni razlozi. 

"Prigovor svijesti je zajamčen Ustavom. Vojnici će gotovo sigurno imati pravo na prigovor savjesti prema kojem ne žele nositi i upotrebljavati oružje. Ranije je broj mladića koji su se pozivali na to bio jako mali. Sada će prigovora savjesti možda biti više, s obzirom na iskustva, ratove i sve probleme koji su se događali u ovom podneblju. Ipak, sadašnji interes za vojsku kod mladih je ljudi, prema svim istraživanjima, jako velik i to me raduje", kaže major Kastratović.

Oni koji odbiju služenje, pozovu se na prigovor savjesti, pa čak imaju i neku bolest i zdravstveni problem koji sprječava služenje, morat će - platiti određenu naknadu državi, smatra Miladinović, pozivajući se na sličnu praksu u Švicarskoj. Plaćat će se onoliko dugo koliko traje i vojni rok, dakle šest mjeseci.

Vojni rok bi trebao startati u lipnju 2022., u prvoj generaciji novaka bilo bi oko 3000 mladih vojnika. Poznato je da se vojska vraća u Loznicu, Priboj i Pirot...

Oni koji se odluče na služenje vojnog roka bez oružja, u vojarni bi boravili dvostruko duže. 

"Podržavam redovno služenje vojnog roka, mislim da je dobro za stvaranje osobnosti i za obučavanje mladih ljudi vojničkim vještinama, ali odluku o tome neće donijeti Ministarstvo odrane, već Skupština Srbije koja je 2010. godine i suspendirala, odnosno zamrznula redovno služenje", rekao je nedavno na tu temu srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 22:30