StoryEditorOCM
RegijaGROZNA NESREĆA

Srbija u šoku nakon što je vojnik višetonskim oklopnjakom prešao preko osobnog vozila i usmrtio obitelj. Vučić se sakrio

Piše VIJESTI SD
22. rujna 2024. - 18:37

Dan nakon teške nesreće kod Kraljeva u Srbiji, u kojoj je sudjelovalo višetonsko borbeno oklopno vozilo Vojske Srbije, i dalje je malo toga poznato. Naime, u nesreći je smrtno stradalo petero ljudi – otac, njegovo troje maloljetne djece i još jedna žena. Preživjela je samo vozačeva supruga, s teškim ozljedama. Ona je ostala bez muža i djece.

Objavljene su i fotografije koje pokazuju vozilo, a ispod njega skršeni Ford. Prizor je uznemirujući, te vas upozoravamo na fotografije koje slijede u tekstu. 

Suradnici srpskog dnevnog lista Danas ističu da je šutnja nadležnih nakon ovakve tragedije nedopustiva. Do sada se zna samo da je uhićen vozač oklopnog vozila M. V. (54) i da mu je određeno 48-satno zadržavanje.

Od službenih priopćenja, samo su se kratko oglasili MUP i Ministarstvo obrane s nekoliko šturih rečenica. 

U međuvremenu, Danas je doznao da je vozač oklopnog vozila bio pod utjecajem alkohola, ali to nitko nije službeno potvrdio, što je neobično za ovakve situacije jer MUP u slučaju prometnih nesreća uglavnom priopći je li netko od sudionika bio pod utjecajem alkohola.

Redakcija Danasa pokušala je dobiti neku službenu izjavu, ali bez uspjeha. Nitko se nije javljao na telefon ni u Ministarstvu obrane ni u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu.

U međuvremenu se oglasio ministar obrane Bratislav Gašić, koji je uputio telegram sućuti obiteljima stradalih.

Nekadašnji načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva obrane, a sadašnji član Predsjedništva stranke Srbija centar - SRCE Petar Bošković rekao je za Danas da je nedopustiva šutnja ove uprave kad su ovakve nesreće u pitanju.

"Uprava za odnose s javnošću Ministarstva obrane morala se oglasiti s više od jednog priopćenja. Ovo je velika tragedija i nesreća u kojoj je sudjelovao pripadnik Vojske Srbije, kao i vojno vozilo, i zainteresiranost javnosti je velika. Vrlo je neuobičajeno da uprava šuti", kaže Bošković.

Kad je riječ o odgovornosti za nesreću, on navodi da to istraga treba pokazati.

"U medijima se piše da se vozilo kretalo u koloni pod pratnjom i vrlo je neobično da u takvim okolnostima dođe do ovako teške prometne nesreće."

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš za Danas kaže da, osim individualne odgovornosti vozača, postoji i zapovjedna, ali i moralna odgovornost.

"Zapovjedna odgovornost istražit će se u istrazi, a moralna se odgovornost ne utvrđuje. Dakle, na pojedincu je da odluči smatra li da ima ili nema moralnu odgovornost. Ja pozivam i ministra i predsjednika Republike, vojni vrh i sve one koji su bili u lancu zapovijedanja da preispitaju svoju moralnu odgovornost."

On se prethodno na društvenoj mreži X oglasio u povodu ove tragedije.

"Neobučena i neorganizirana vojska opasnost je za sebe i za svoje okruženje, čak i kad se angažira samo za slikanje. Odgovornost 54-godišnjeg vozača utvrdit će istraga, ali on nije sudjelovao u nesreći kao privatna osoba. Što je sa zapovjednom odgovornošću, moralnom? Sistem ponovno nije zakazao? Gašiću, Mojsiloviću? Vučiću, jesi li i jučer bio ‘vrhovni komandant‘ ili si to samo kad razdrljen vršiš smotru? Nakon što ste razvalili sistem i vojsku doveli u situaciju da počiva na trećepozivcima, sada biste da vam se povjeri omladina na 75 dana. Treba vam za slikanje?", napisao je Ponoš na X-u. 

Odvjetnik Nikola Lakić na X-u je također bio oštar kad je u pitanju neoglašavanje Ministarstva obrane.

"Jučer je uništena jedna obitelj u sudaru s vozilom Vojske Srbije, poginula su djeca sa svojim ocem, majka je teško ozlijeđena... Dan nakon nesreće Ministarstvo obrane nije izdalo priopćenje u kojem iskazuje žaljenje zbog tragedije i sućut obitelji", napisao je Lakić na mreži X.

On je kasnije FoNetu izjavio da se nije oglasio ni načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, kao i da je nadležnima jedino bitna promocija predsjednika Aleksandra Vučića.

"Svi su šutjeli, ali ne zbog toga što su zanijemjeli od boli i velike tragedije, nego zato što ne rade ono za što ih građani Srbije plaćaju i jer čekaju odobrenje od samozvanog vrhovnog komandanta. Ovo je samo još jedan od dokaza da Vojskom Srbije i Ministarstvom obrane komandiraju i upravljaju nestručne osobe, kojima ljudski životi nisu bitni, već samo promocija lika i djela samozvanog vrhovnog komandanta. Sram ih bilo", poručio je Nikola Lakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2024 18:37