StoryEditorOCM
RegijaNakon protesta

Srbija protiv nasilja: ‘Poslali su huligane da prave incidente, pa specijalne postrojbe. Nećemo odustati!‘

Piše Vijesti SD
25. prosinca 2023. - 08:27

Nakon protesta u Beogradu koji su okončani nasilnom reakcijom policije, javnosti se obratila opozicijska lista Srbija protiv nasilja te optužila Vučića da je poslao huligane koji su isprovocirali nasilje.

U svom saopćenju su naveli da je Aleksandar Vučić još jednom pokazao svoje pravo nasilničko lice, piše klix.ba.

"Nisu dozvolili gradskim odbornicima i članovima parlamenta da uđu u Skupštinu grada, poslali su svoje huligane da prave incidente, da bi na kraju Vučić na građane koji se bune zbog pokradenih izbora poslao specijalne jedinice koje su primijenile brutalnu silu. O tome svjedoče mnogobrojni snimci, kao i činjenica da su jednog od demonstranata krvnički pretukli i slomili mu nogu, šutirajući ga dok je ležao na zemlji. Napadnut je od strane policije i Radomir Lazović, supredsjednik Zeleno-lijevog fronta i to po okončanju protesta", naveli su sa liste Srbije protv nasilja.

Oni su istakli da osuđuju nasilje koje je vlast primijenila kako bi rasturio demonstracije građana koji samo traže poništavanje izbora.

"Osuđujemo pokušaj predstavljanja mirnih protesta nasilničkim. Posebno osuđujemo hapšenje velikog broja demonstranata koji nisu dali nikakvog povoda za to. Njima ćemo osigurati pravnu zaštitu. Najoštrije osuđujemo laži koje je u više javnih obraćanja večeras izgovorio Aleksandar Vučić. Građanima obećavamo da, bez obzira na cijenu, nećemo odustati od borbe za poništavanje izbora i normalnu i pristojnu Srbiju koju svi želimo. Nikada nećemo prihvatiti krađu koja je organizirano sprovedena na izborima 17. prosinca. To nije pitanje toga koja će stranka biti vlast, to je pitanje opstanka Srbije", zaključuje se u priopćenju.

Jedna od liderki opozicije Marinika Tepić štrajka glađu, a Vučić je sinoć se zahvalio "stranoj obavještajnoj agenciji", koja ga je navodno informirala o pripremi nasilne smjene vlasti, piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:55