StoryEditorOCM
RegijaMRKVA I BATINA

Srbija i Vučić imaju svoju taktiku: analiziramo kako se protiv koronavirusa bori zemlja s najviše mrtvih u čitavoj regiji

10. travnja 2020. - 21:41

Mrkva i batina.

To je taktika kojom se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odlučio boriti protiv koronavirusa. Objavio je policijski sat koji će trajati kao nigdje u Europi. Punih 60 sati - od petka popodne do ponedjeljka ujutro Srbija će biti u potpunoj izolaciji. A svakom punoljetnom građaninu,  kada izvanredno stanje prođe, obećao je isplatiti po 100 eura. 

Srbija je u startu ismijavala koronu. Član Vučićevog kriznog štaba Branislav Nestorović, inače pulmolog po struci, postao je viralni junak društvenih mreža u regiji nakon što je ustvrdio – praćen širokim osmjehom predsjednika Srbije – da se ne treba bojati „najsmješnijeg virusa u povijesti čovječanstva“. Da Srpkinje mogu u shopping na sjever Italije jer će zbog epidemije tamo biti sniženja. I da Srbi imaju gen koji će ih zaštititi od zaraze.

Dok je državni vrh uveseljavao narod, ulicama Kikinde se bezbrižno šetao muškarac koji se netom vratio iz Milana. Grada u kojemu je virus već tjednima harao. Pio je kavu sa susjedima, grlio se s prijateljima i – ne znajući da je pozitivan na COVID-19 - širio zarazu. Uskoro su buknula i druga žarišta. Kad je shvatio što mu se na terenu zapravo zbiva, Vučić je proglasio izvanredno stanje. Uveo policijski sat. I strogim mjerama pokušao spriječiti širenje zaraze.

Dotad je Srbija već platila visoku cijenu svojeg „trumpovskog“ pristupa. Koronavirus je u tu zemlju došao tjedan dana kasnije nego u Hrvatsku. Od njega je preminuo ukupno 71 građanin, a njih 3105 je testirano pozitivno. Među oboljelima je i Vučićev sin Danilo. Dugo, predugo ova zemlja od 7 milijuna stanovnika imala je eksponencijalni rast broja oboljelih. Tek zadnji tjedan on je usporio.

- Mi smo došli do situacije da smo zaravnili krivulju, već šesti dan nemamo nagli porast. Ovaj mali porast nije nešto što je neočekivano. Ovaj i prethodni tjedan su faze maksimuma. Sada je trenutak kada se može dogoditi da virus uđe u neki osjetljivi kolektiv, u dom starih na primer. To moramo izbjeći. Još šesti tjedan da prođe i možemo očekivati da ćemo izaći iz ove situacije - objavio je u petak epidemiolog dr. Predrag Kon gostujući na RTS-u.

U međuvremenu, Vučić nije mirovao. Svu je vlast uzeo u svoje ruke. Srbijanska skupština se ne sastaje, novinarka koja je pisala o nedostatku zaštitne opreme u novosadskoj bolnici odvedena je na ispitivanje, a sudovima je naloženo da presude mogu donositi putem Skypea.

Pomoć koju su Srbiji poslali Rusi i Kinezi za borbu protiv epidemije Vučić propagira kao svoje velike vanjskopolitičke uspjehe.

Uvjeren da su Srbi zaboravili široki osmjeh kojim je u svojoj zemlji dočekao koronu. I da ga na njega, jednom kada epidemija konačno prođe, nitko neće podsjetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 04:54