StoryEditor
Regijau livnu NEMA NI JEDNE ambulantE obiteljske medicine

Šokantno: po zdravlje u kafić i banku!

Piše PSD.
24. rujna 2009. - 18:21

Po broju kafića i banaka u odnosu na broj stanovnika Livno prednjači u BiH, a u gradu nema ni jedne ambulante obiteljske medicine, iako problem ne leži u novcu, nego u nedostatku odgovarajućeg prostora (!?)

Uz međunarodnu financijsku potporu, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH već nekoliko godina pokušava realizirati Program obiteljske medicine. Međutim, u Livnu stvari na tom planu nisu otišle dalje od početka, čak, uzme li se u obzir važnost ovog programa, i iz, moglo bi se reći, čisto banalnog razloga.

Vrijeme istječe

Naime, po broju kafića i banaka, a s obzirom na broj stanovnika, malo se koji grad u Federaciji BiH danas može mjeriti s Livnom. No to, na žalost, nije slučaj i kad je riječ o ambulantama obiteljske medicine. Njih u Livnu uopće nema i s te se strane taj grad u BiH, prema riječima županijskog ministra zdravstva dr. Darka Horvata, može mjeriti još jedino s Bugojnom.

No, da stvar bude još čudnija, isključivi problem u ovom slučaju ne leži u novcu, nego u činjenici da grad Livno već dulje vrijeme nije u mogućnosti osigurati odgovarajući prostor za rad dvaju timova obiteljske medicine, prostor koji bi o svojem trošku uredilo i opremilo Federalno ministarstvo zdravstva.

− Već nekoliko godina tražim taj prostor, ali to mi ne polazi za rukom − ističe dr. Stipe Kovač, ravnatelj ovdašnjeg Doma zdravlja. Istini za volju, dodaje Kovač, općinske su vlasti za tu namjenu ponudile jedan objekt, ali kako bi u njegovu rekonstrukciju trebalo investirati oko 170 tisuća KM, to se ne isplati.

− Mi smo uspjeli pronaći samo prostor, upravnu zgradu bivšeg TP “Opskrba“, i drugi nemamo, pogotovo ne takav koji bi prostorno odgovarao medicinarima i u čiju rekonstrukciju ne bi trebalo ulagati − rekao nam je Nijaz Golub, predsjednik Općinskog vijeća.

Sada je na Federalnom ministarstvu zdravstva da se odluči što mu je u ovoj situaciji činiti, mišljenja je i Golub. Kovač, pak, razmišlja na način da bi za novac koji je potreban za adaptaciju ponuđenog prostora ipak bilo pametnije kupiti potpuno uređen poslovni prostor u tom gradu.

Ipak, u ovom bi slučaju najlošija varijanta bila ta da Livno izgubi mogućnost da o trošku Federalnog ministarstva zdravstva dobije barem jednu potpuno uređenu i opremljenu ambulantu obiteljske medicine.

A upravo bi se to moglo dogoditi ako do kraja godine spomenute prostorne dvojbe ne budu riješene, budući da je ovo posljednja godina predviđena za realizaciju Programa obiteljske medicine u Federaciji BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. srpanj 2021 07:35