StoryEditor
Regijajubilarni festivalski susret trajat će sedam dana

Snaga vjere: pedeset tisuća mladih moli se u Međugorju

Piše PSD.
31. srpnja 2009. - 23:14

Došli su iz čak osamdeset zemalja širom svijeta da bi sudjelovali na molitvenom festivalu koji traje do 6. kolovoza

Više od pedeset tisuća mladih i oko 500 svećenika iz osamdeset zemalja svijeta okupilo se u Međugorju na jubilarnom, dvadesetom po redu Međunarodnom molitvenom festivalu mladih - Mladifest ‘‘Međugorje 2009’’. Došli su sa svih kontinenata i strana svijeta, iz obiju Amerika, Afrike, Azije...

Ovaj tradicionalni susret mladih, upisan u svjetski vjerski kalendar mladeži, trajat će cijeli tjedan, sve do 6. kolovoza. I ove godine bit će to izuzetno bogat sedmodnevni program tijekom kojeg će biti molitava, predavanja, svjedočanstva, klanjanja, krunica, misnih slavlja, procesija, predstava Zajednice ‘‘Cenacolo’’, koncerata, plesa, te pjesme posvećene Gospi Kraljici Mira i u svijetu poznatom Međugorju. Iako je ovih dana vani temperatura sve samo ne lako podnošljiva (35 stupnjeva Celzijevih), međugorski smještajni kapaciteti su gotovo svi popunjeni i najpopunjeniji su, po procjeni turističkih djelatnika, u ovoj godini.

U ovo jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu stigli su, uz mlade Europljane, i oni iz Japana, Meksika, Urugvaja, Kube, Libanona, Hong Konga, Novog Zelanda, Nikaragve, Australije, Kine, Hondurasa, Salvadora, Koreje...

Oni su različite boje kože i različito govore, ali se odlično razumiju. Stoga je pravi praznik za oči vidjeti mlade s cijelog globusa kako su se okupili na ovomu mjestu, s koliko ljubavi i vjere dolaze na ovo, za njih, sveto mjesto.

Petsto svećenika u molitivi

Tema ovogodišnjeg susreta je: ‘‘Što god vam rekne, učinite!’’ (Iv 2,5). Već prvog dana molitvenog festivala u subotu navečer mlade će pozdraviti i predvoditi svečano misno slavlje provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar.

Mladima će se potom obratiti i međugorski župnik fra Petar Vlašić. Internacionalni zbor koji vodi Pero Boras održao je generalnu probu pred skori svakodnevni nastup na ovom skupu mladih.

A koliko je ova tradicija okupljanja zaživjela u svijetu, pokazuje i primjer meksičke katoličke televizije ‘‘Maria Vision’’ koja će svojim gledateljima snimiti ovogodišnji Festival mladih.

Mir i molitva

Molitveni festival mladih nastao je kao plod Gospinih ukazanja u Međugorju; prvi je održan 1990., a njegovi idejni pokretač bio je pokojni dr. fra Slavko Barbarić. U Međugorju se mladi okupljaju svake godine kako bi u Gospinoj školi našli potrebni mir i molitvu.

item - id = 61739
related id = 0 -> 1119906
related id = 1 -> 1116617
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 08:26