StoryEditor
Regijaproblemi u deželi

Skandal u Sloveniji zbog ‘elitnog‘ domjenka, političari i sportaši gostili se bez maski. Susjedi zabrinuti i zbog sve većeg broja pretile djece

Piše Hina
23. rujna 2020. - 10:35

U svojevrstan politički skandal u Sloveniji razvio se događaj kojim je slovenski olimpijski odbor (OKS) u ponedjeljak navečer obilježio veliki uspjeh biciklista Primoža Rogliča i Tadeja Pogačara na Tour de Franceu, jer uzvanici na okupljanju nisu nosili maske.

Formalni povod za bogati domjenak na kojemu je, sudeći po objavljenim fotografijama iz velike dvorane "Union", sudjelovalo više stotina sportaša, sportskih dužnosnika i političara, bio je posjet predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha i prikupljanje donacija za zakladu "Miroslav Cerar", kroz koju se financiraju perspektivni sportaši iz siromašnijih obiteljskih sredina. No u središtu je zapravo bilo obilježavanje fantastičnog podviga dvaju biciklista, koji su malu Sloveniju opet postavili na "sportsku mapu svijeta", kako pišu slovenski mediji.

"Slovenija je mala država, ali je u sportu pravi div", komplimentirao je Bach, a u zakladu za siromašne sportaše donirao je 100.000 dolara.

Sve je ostalo u znaku slavlja, dok u javnost nisu dospjele snimke koje otkrivaju da sudionici u velikom slavlju nisu nosili maske niti se držali fizičke distance, našto su uslijedile ogorčene reakcije javnosti, oporbe, ali i samog premijera Janeza Janše.

"Nošenje maski u zatvorenim prostorima je obvezno", komentirao je u utorak Janša, čija je vlada prošli tjedan odredila da se zbog povećanog broja zaraza maske nose u svim školama i učionicama, ali i na otvorenim prostorima, gdje nije moguće držati fizičku distancu.

Posebno je ogorčenje izazvala činjenica da je na domijenku bila i ministrica obrazovanja Simona Kustec te nije nosila masku.
Traži se ostavka ministrice obrazovanja

Da je time dala "loš primjer" učenicima i cijeloj javnosti priznala je na konferenciji za novinare glavna infektologinja vlade Bojana Beović, a Kustec se zbog propusta odmah ispričala javnosti. No oporba traži da zbog tog gafa dade ostavku na svoj položaj, a isto je zatražio i strukovni sindikat zaposlenih u školstvu i kulturi (SVIZ).

Još je ogorčenija oporba koja traži oštrije mjere protiv prekršitelja i opet optužuje Janšinu vladu za navodnu "hipokriziju" kad se radi o mjerama za borbu protiv koronavirusa.

"Nečuvena stvar zbog koje ministrica mora odstupiti. Vlada s jedne strane propisuje obvezno nošenje maski sedmogodišnjoj djeci, obvezno nošenje maski na ulici, a kad se u punoj dvorani Union okupi neka elita, onda ta pravila više očito ne vrijede", kazao je čelnik stranke Ljevica (L) Luka Mesec.

Slične izjave dali su i čelnici ostalih stranaka iz oporbe, predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, te bivši premijeri Alenka Bratušek i Marjan Šarec.

Čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, koji je prije dva mjeseca s premijerom i vladom potpisao poseban sporazum kojim je podebljana parlamentarna većina desnog centra, pokušava međutim obraniti vladu i ministricu obrazovanja.

"Trebalo bi u prvom redu sankcionirati one koji svakoga petka kruže oko parlamenta i ne nose maske, a tek onda možda kazniti i nekoga drugoga", kazao je Janša, aludirajući na tzv. biciklističke prosvjede protiv aktualne vlade, koji se svakog petka održavaju u središtu Ljubljane, pred zgradom parlamenta.

Kako prenose slovenski mediji, oporba zbog ovog slučaja razmišlja o novoj interpelaciji protiv vlade zbog kršenja epidemioloških pravila, nakon što joj nisu uspjele interpelacije protiv ministara gospodarstva i unutarnjih poslova Zdravka Počivalšeka i Aleša Hojsa,  te nakon što su najavili i interpelaciju protiv ministrice poljoprivrede Aleksandre Pivec, o čemu bi se parlament kroz mjesec dana ponovo morao izjašnjavati.

U Sloveniji se, također, raspravlja i o povećanju pretilosti kod djece zbog koronavirusa. Najnovije ispitivanje fizičke spremnosti provedeno na više od 20 tisuća učenica i učenika u osnovnim školama ukazalo je, naime, na velik pad motoričkih sposobnosti i znatno povećanje pretilosti kod djece u Sloveniji za vrijeme epidemije Covida-19.

Analiza laboratorija za dijagnostiku tjelesnog razvoja Fakulteta za sport u Ljubljani, u kojoj su rezultati njihove fizičke spreme iz lipnja ove godine uspoređeni sa zadnjima koji su provedeni u travnju 2019., pokazala je da je u tom razdoblju pad motoričke učinkovitosti zabilježen kod dvije trećine djece i da je ona u prosjeku pala za 13 posto.

 Udio djece s prekomjernom težinom povećao se istodobno u tom razdoblju za čak 20 posto, što je najviše otkako se prate podaci o pretilosti među mladima i više nego u razdoblju od 2003. do 2007., kad je ta pojava bila najizraženija, a povećanje potkožnog masnog tkiva primjetno je kod više od polovice osnovaca, pokazala je analiza.

"Takvo povećanje broja  djece s prevelikom težinom u jednoj godini je nešto nepojmljivo, to se do sada, otkako vodimo ispitivanja, još nije dogodilo", kazao je predstavljajući rezultate studije Gregor Starc, voditelj programa "SLOfit - karton sportskog odgoja", kojim se na Fakultetu za sport već niz godina ispituju fizička kondicija i motoričke sposobnosti mladeži.

To je, po riječima autora studije, izravna posljedica restriktivnih mjera u školama u prvom valu epidemije na proljeće, kad su škole bile zatvorene, nastava se odvijala na daljinu, a bilo je zabranjeno i vježbanje na igralištima, napuštanje mjesta stanovanja te druženje na javnim prostorima.

 Ako nam se sada u drugom valu ponovi isti scenarij, onda ćemo na žalost moći govoriti o jednoj  "koronageneraciji" mladih koji će imati velike zdravstvene teškoće, biti  manje uspješni u učenju i cijeli će život nositi teret restriktivnih mjera koje su im nametnuli stariji, kazao je Starc.

Autori studije navode, među ostalim, da njeni alarmantni pokazatelji govore da vlasti  odmah trebaju reagirati kako do toga ne bi došlo. Tvrde da za razrede koji zbog prodora virusa u učionice  moraju ostati kod kuće treba osigurati fizičke vježbe, za vrijeme odmora u učionicama organizirati vježbe gibanja kako bi se smanjili negativni učinci dugog sjedenja, a učenike poticati da u školu dolaze pješice ili biciklom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2022 19:13