StoryEditorOCM
Regijaključ svih milovih afera

Skandal u regiji: uhićena žena koja je ‘vedrila i oblačila‘ pravosuđem, poslovala je s tajkunima, a o javnom trošku išla je u Tursku snimiti se s omiljenim glumcem

Piše PSD
19. travnja 2022. - 12:45
Vesna Medenica zatajila je prihod od blizu 140.000 eura, ostvaren  u poslovnom aranžmanu s kontroverznim biznismenom Zoranom Ćoćom Bećirovićem. Afera nikada nije dobila pravni epilogScreenshot YouTube Al Jazeera

Vesna Medenica, najmoćnija žena režima aktualnog crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, uhićena je u nedjelju uvečer na Aerodromu u Golubovcima kada je krenula na let za Beograd. Bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore, sumnjiči da je počinila dva kaznena djela - stvaranje kriminalne organizacije i protuzakoniti utjecaj.

Žena koja je punih 17 godina vedrila i oblačila crnogorskim pravosudnim nebom, uhićena je nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije.

Noć je provela u "betonjerci", odnosno prostorijama za zadržavanje podgoričkog Centra sigurnosti, a u ponedjeljak rano ujutro prebačena je u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore jer joj je navodno pozlilo. Iz te zdravstvene ustanove podgoričkim Vijestima jučer je priopćeno da je njeno zdravstveno stanje stabilno, ali i da će biti zadržana na liječenju, piše Ksenija Stojiljković za Nova.rs.

Medenica je uhićena po nalogu Specijalnog državnog tužiteljstva koje je u veljači od Europola dobilo transkripte razgovora njenog sina Miloša Medenice i Darka Lalovića, njenog dugogodišnjeg tjelohranitelja. U ožujku je službeno potvrđeno da je Medenica koristio kriptirani telefon preko kojega je ugovarao šverc droge iz Kolumbije, ali i krijumčarenje cigareta.

'Milo, pozdravi sestru'

Upravo u tim razgovorima, Medenica je objelodanio da je njegova majka upoznata s njegovim prljavim poslovima, i da će ih zaštititi ako zatreba, "jer im mnogo zna", aludirajući na konkurente u švercu cigareta. Specijalno državno tužiteljstvo formiralo je predmet protiv Miloša Medenice i označilo ga kao jednog od organizatora kriminalne skupine.

Vesna Medenica je nerijetko i javno nazivana "ključem svih Đukanovićevih afera". Takav utjecaj omogućila joj je pozicija na kojoj je bila dugih 17 godina, a koja je jedna od najmoćnijih u zemlji.

Na čelo Vrhovnog suda stigla je s pozicije vrhovne državne tužiteljice, što je pozicija na kojoj je bila od 2003. do 2007. godine. U istom periodu bila je i predsjednica Tužiteljskog savjeta Crne Gore. Također, u dva mandata je bila zamjenica Višeg državnog tužitelja u Podgorici, a na čelu Sudskog savjeta bila je od 2008. do 2014. godine. Za predsjednicu Vrhovnog suda treći put je izabrana 18. srpnja 2019. Na čelo sudstva stigla je glasovima tadašnje vladajuće koalicije.

image

Medenica je u Turskoj, gdje je bila na službenom putovanju o trošku građana, srela svog omiljenog glumca iz turske serije i fotografirala se s njim

Screenshot YouTube Al Jazeera

Sama Medenica nikada nije krila dobre odnose s aktualnim predsjednikom Crne Gore, ali i članovima njegove obitelji. Da je prijateljica sa sestrom Mila Đukanovića, priznala je u parlamentu 2007., revoltirana kritikama kako je upravo zbog tih privatnih veza postala državna tužiteljica. Medenica je tada rekla da se ponosi njihovim prijateljstvom.

Također se nikada nije odricala prijateljstava s ostalim uzdanicima DPS-a i tajkunima bliskim vlasti. Ti njeni prijatelji često su se nalazili u centru afera koje je moralo razriješiti pravosuđe. Sve se, međutim, završavalo na obostrano zadovoljstvo – prijatelji su ostajali izvan dometa pravosuđa, a Medenica na visokim pravosudnim funkcijama.

Iako je sa čela Vrhovnog suda dobrovoljno otišla krajem 2020. godine, iza sebe je ostavila i neriješene afere u koje je izravno upletena.

Obožava turske serije

Pored afere zbog koje je uhićena, crnogorska javnost pamti i onu sa Zoranom Ćoćom Bećirovićem, kontroverznim biznismenom koji je u bliskim vezama sa Đukanovićem. Tada je otkriveno da Medenica taji prihod od blizu 140.000 eura, ostvaren 2015. godine u poslovnom aranžmanu upravo s Bećirovićem. Afera nikada nije dobila pravni epilog.

Također, svojevremeno je otkriveno i da je o trošku građana 2013. godine operirana u Švicarskoj, a u Turskoj, gdje je bila na službenom putovanju o trošku građana, srela svog omiljenog glumca iz turske serije i fotografirala se s njim.

image

Uvijek u visokome političkom društvu
 

Screenshot YouTube Al Jazeera

Uz to, mediji su pisali da su državni organi u periodu od 1999. godine tri puta rješavali stambeno pitanje Vesne Medenice. Dobila je 2018. od Vlade stambeni kredit od 40.000 eura po povlaštenim uvjetima, koji je otplatila odjednom - ali peterostruko niži iznos.

Također je 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uvjetima na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici. Stan joj je dodijeljen na korištenje po osnovi zakupa na neodređeno vrijeme, da bi ga potom otkupila od države, također po povoljnim uvjetima.

Veliku pažnju javnosti privlačila je i vila u Krašićima, koju je Medeničin sin prodao prošle godine. Ta vila je pažnju javnosti zadobila zbog prekoračenja građevinske dozvole i optužbi da je njenom gradnjom oštećeno šetalište, piše Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:34