StoryEditorOCM
Regijanovo zaoštravanje

Skandal: Crnogorci zabranili svojim visokim diplomatima da dođu na svečani prijem za naš Dan državnosti!

Piše Vijesti sd
28. svibnja 2024. - 23:05

Čini se da Crna Gora nastavlja sa svađalačkom politikom prema susjedima. Naime kako pišu crnogorski mediji nakon pogoršavanja odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, izgleda da crnogorska diplomacija pada i na dobrosusjedskim odnosima sa Republikom Hrvatskom.

Kako saznaje Portal 24kroz7, crnogorski ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, poslao je u utorak upute svim crnogorskim diplomatima u kojima im izričito zabranjuje da prisustvuju svečanom prijemu povodom Dana državnosti Republike Hrvatske koji se održava sutra. U uputama, kako navode, ministar ide i korak dalje, pa ističe da isključivo ataše, što predstavlja najniži rang u diplomatskom zvanju, može biti nazočan na navedenoj svečanosti.

„Ovakav čin, nezapamćen u skorijoj diplomatskoj praksi Crne Gore, predstavlja jasnu namjeru narušavanje diplomatskih odnosa sa susjedom koji je od izuzetne važnosti za naš europski put, navodi portal.

image
Attila Kisbenedek/Afp

Nakon najavljenog usvajanja rezolucije o Jasenovcu u crnogorskom parlamentu, na šta su reagirali najviši hrvatski dužnosnici, ovakav potez ministra Ivanovića se smatra činom nepoštivanja i može rezultirati značajnim pogoršanjem bilateralnih i dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Republike Hrvatske.

Portal navodi i „kako znajući od kolike je važnosti dobrosusjedska politika za europsku agendu, put kojim je krenula crnogorska diplomacija, a kojoj su “usta puna” EU-a ovakvim postupanjima će dovesti do zaustavljanja procesa integracije“.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova kazali su nam da u ovom trenutku „imaju samo neslužbena saznanja o ovome te da prate situaciju“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 14:44