StoryEditorOCM
Regijamarkovi konaci

Sin Slobodana Miloševića jedan je od bossova ruske mafije i u vezi s kćeri bivšeg predsjednika Ustavnog suda

Piše PSD
15. srpnja 2022. - 17:06
Marko Milošević 1997. godine kada je otac njegovo veliko bogatstvo obrazlagao izjavom da je bio vrijedan i da je 'nosio gajbice'Srdjan Suki/AFP

Publicist i politički analitičar Tomislav Kresović iznio je šokantne informacije o Marku Miloševiću, sinu bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

Naime, Kresović tvrdi da je Marko Milošević navodno na čelu jednog ozbiljnog kartela i on je jedan od bossova ruske mafije. Publicist tvrdi da ima te informacije, iako nigdje ne postoji službena potvrda njegovih tvrdnji.

- Marko Milošević je sada jedan od međunarodnih bossova ruske mafije između Azije i Europe. On vodi jedan ozbiljan kartel mafije. Marko se vraća, njegovi poslovi su ovdje - rekao je Kresović svojevremeno u intervjuu za Emisiju Centar, piše MONDO, prenosi Blic.

Kresović navodno zna da Marko sada govori tečno ruski jezik i da je možda, kako je naveo, pod okom ruske službe sigurnosti kao sin bivšeg predsjednika Jugoslavije.

image

Marko Milošević, u sredini, u Nizozemskoj u koju je 2006. došao po očevo tijelo

Robin Utrecht/AFP

- Na kraju krajeva, majka mu je živjela tamo. Živjela je u mestu Barviha. To je rusko Dedinje, a tamo nije mogla živjeti od svoje mirovine - rekao je Kresović, ne navodeći dokaze ni za tu tvrdnju.

Ipak, za sada ne postoji nijedan službeni podatak ili potvrda Kresovićevih riječi o tome čime se bavi sin nekadašnjeg predsjednika Srbije.

Ako laže marko, ne laže parking kartica

O Marku Miloševiću, sinu bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, malo se zna otkako je s majkom Mirjanom napustio Srbiju i preselio se u Rusiju. Godinama unatrag, o njemu je dolazila tek pokoja oprečna informacija, a u ožujku ove godine ruski portal "Sugovornik" (sobesednik.ru) otkrio je detalje kako Miloševićev sin zaista živi u Rusiji, čime se bavi, pa čak i kakav mu je emotivni život.

Prema njihovim saznanjima, sin Slobodana Miloševića najprije je živio u blizini postaje metroa "Prospekt Mira". Stan je u to vrijeme pripadao Irini Baglaj, kćeri bivšeg predsjednika ruskog Ustavnog suda Marata Baglaja. Ona također posjeduje nekretnine u jednom elitnom vikend naselju, gdje je Marko sada prijavljen. Miloševićevu vezu s Irinom potvrđuju i podaci o parkingu u prijestolnici: mobilnim telefonom platio je parking za "audi Q5" koji je u vlasništvu Irine Baglaj.

image

Mlađi MIlošević navodno je u vezi sa kćeri bivšega predsjednika ruskog Ustavnog suda Marata Baglaja, Irinom

AFP

Irina Baglaj, prema dostupnim informacijama, posjeduje i 25 jutara zemlje na Rubljovki - u turističkom naselju Iljinskoje. Pored navedenog, ima i stan od 92 kvadrata u kući u Ulici Dolgarukovskaja u Moskvi. Jedno vrijeme Marko Milošević je bio suvlasnik Polar d.o.o. On je od 2015. do kraja 2019. godine imao 50 posto udjela u toj kompaniji koja je trgovala sokovima, mineralnom vodom i drugim pićima, piše Blic.

Miloševićev poslovni partner je Igor Tarasenko, koji preko svoje druge tvrtke zarađuje na javnim nabavama. Njegova firma "Trade Motors d.o.o" pruža usluge održavanja vozila poduzećima u gradskom okrugu Odintsovo. Prihod ovog posla je već solidniji - više od pola milijarde rubalja godišnje (više od četiri milijuna eura).

Brzi bijeg iz Srbije

U vrijeme crnih devedesetih, za Slobinog sina se znalo da se, u najmanju ruku, ponaša bahato i vodi sumnjive poslove. Privilegirani "tatin sin" žario je i palio Srbijom i SR Jugoslavijom devedesetih godina prošlog stoljeća, dok je njegov otac bio predsjednik Srbije i SRJ. Marko je pobjegao iz zemlje samo nekoliko sati nakon što je Milošević senior svrgnut, 5. listopada 2000. godine.

Njemu se sudilo u odsutnosti u Požarevcu, po tužbi trojice pripadnika pokreta "Otpor za premlaćivanje". Zbog zastarijevanja slučaja oslobođen je svih optužbi, a one nikako nisu bile blage.

image

Slobodan Milošević u haškoj sudnici u srpnju 2001. godine

AFP

Dok je narod smatrao da je djeci Slobodana Miloševića i Mirjane Marković sve dopušteno, kako zbog moćnih roditelja, tako i zbog utjecaja i novca, bivši predsjednik Jugoslavije je bogatstvo svog sina obrazlagao sada već čuvenom izjavom da je Marko bio vrijedan i da je "nosio gajbice". Osim što se zna da je u Srbiji posjedovao diskoteku "Madona" i "Bambilend" u Požarevcu i lanac parfumerija, mlađi Milošević je slovio za vrlo nasilnu osobu, a postojala je i sumnja da je s kriminalnim grupama švercao cigarete.

Ime Marka Miloševića pojavilo se u policijskoj akciji "Mreža", vođenoj protiv organiziranih grupa švercera cigareta. Prema policijskim podacima, on nije samo uzimao postotak od drugih državnih grupa švercera cigareta, već je i sam švercao, ali uz potporu cijelog državnog aparata. Zarada koju je ostvario procjenjuje se na nekoliko stotina milijuna njemačkih maraka. Na osnovi tih podataka, Marko Milošević je cigarete legalno kupovao u Bugarskoj, a one su zatim brodovima stizale u luku Burgas, a potom u Sofiju. Na graničnom prijelazu u Srbiji cigarete su se "pretvarale" u namještaj koji se navodno izvozi za Mađarsku.

Rusija kao spas od zatvora

Mlađi Milošević odlazi u Rusiju 6. listopada 2000. godine, samo nekoliko sati poslije svrgavanja njegovog oca s vlasti. Mirjana Marković je za njim otišla u veljači 2003., neposredno pred ubojstvo premijera Zorana Đinđića. O njegovom životu nakon bijega iz zemlje poznato je vrlo malo. Zapravo, njegov lik jedva da se pojavljivao u medijima nakon smrti Slobodana Miloševića, dakle od kada je imao 32 godine.

image

Mirjana Marković, 'srpska lady Macbeth', otišla je za sinom u Rusiju u veljači 2003. godine

Andrej Isaković/AFP

Prema informacijama medija, krajem 2007. godine Marko i njegova majka su dobili politički azil u Rusiji, a utočište su pronašli u Moskvi. Smatra se da su to učinili preventivno, jer su bili svjesni da će se u Srbiji Marko suočiti s ozbiljnim optužbama u vezi sa švercom cigareta, ali i da bi mogli biti povezani s daleko ozbiljnijim kaznenim djelima, točnije političkim ubojstvima za koje se Mirjana Marković spominjala kao nalogodavac.

Povodom života izvan zemlje, postoji obilje službeno nepotvrđenih informacija, poput toga da Marko Milošević ima stan u Moskvi, premda je, navodno, često boravio u kući od 300 kvadrata svoje majke Mirjane Marković koja se nalazi u elitnom naselju nedaleko od Moskve. Također, govorilo se da je s jednom Ruskinjom prije više od desetljeća dobio kćer, a spomenuti politički analitičar sada tvrdi da je Marko dio ruske mafije, piše Blic.

image

Marko Milošević mislio je i na najmlađe pa je za njih u Požarevcu otvorio 'Bambipark'

Vlado Kos/Cropix ix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2023 13:04