StoryEditor
Regijavisoki predstavnik i mali narodi

Sarajevska pobuna protiv nametanja novih izbornih pravila u BiH uplašila je Christiana Schmidta. Evo za što ga sve optužuju...

27. srpnja 2022. - 12:40

Vrelo političko ljeto u BiH uoči izbora dodatno je podgrijala najava kako će Visoki predstavnik međunarodne zajednice u ovoj zemlji, Nijemac Christian Schmidt, uskoro nametnuti izmjene izbornoga zakona o kojima se već dugo ne mogu usuglasiti ključni politički akteri u Federaciji.

Premda se o pojedinim rješenjima tog izbornog zakona još ništa službeno ne zna, nego naokolo cirkulira neslužbeni draft, najava je već podigla Sarajevo na noge: jučer su održani prosvjedi pred sjedištem OHR-a gdje se apeliralo na SAD i Bruxelles da zaustave visokog predstavnika u njegovim namjerama koje bi od Bosne napravile još više plemensku, i još manje građansku državu.

Tamo su se mogle čuti i javno izrečene optužbe kako iza Schmidtovog plana zapravo stoje lobiji - od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića do EU povjerenika za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrela, preko američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena pa do njegova izaslanika za Balkan Gabriela Escobara. Svi su oni gnjevno pozivani da obustave nametanje novih izbornih pravila u BiH, a u tome su se ujedinile i gotovo sve sarajevske stranke: od SDA, i DF-a preko SDP-a i Naše stranke te Naroda i pravde i SBB-a...

image

Je li se Christian Schmidt uplašio sarajevske pobune?

Elman Omic/Anadolu Agency Via Afp

Što je to toliko razgnjevilo bošnjačku i sarajevsku javnost u skici novih izbornih pravila visokog predstavnika Schmidta? Po svemu sudeći, egzistencijalni strah od pojedinih odredbi, a čini se naročito one koja navodno predviđa izborni prag od 3 posto u svakom kantonu kako bi određeni narod davao svoje legitimne predstavnike u Dom naroda Federacije i kako mu drugi ne bi birali zastupnike.

Nije tajna da prema popisu stanovništva već postoje kantoni koji po novome ne bi više davali nijednoga delegata u Dom naroda, no Schmidtov prijedlog navodno raspolaže i zaštitnim mehanizmom. On također povećava i broj potrebnih delegata u Domu naroda za izbor vlade, čime se uzima ključan alat HDZ-u BiH za blokadu procesa formiranja vlasti, no to nije previše utješilo političko Sarajevo. Zborno se bune protiv koncepta da Zastupnički dom Parlamenta FbiH defakto postaje nebitan u konstituiranju federalne izvršne vlasti, a Dom naroda ključan za taj posao, tj. za raspodjelu izbornog plijena.

image

Svi politički akteri u Sarajevu zborno su protiv novih izbornih rješenja
 

Antonio Balic/Cropix

Čini se da je žestoka prosvjedna kampanja probošnjačkih stranaka, nevladinih organizacija i Islamske zajednice prilično uplašila visokog predstavnika Christiana Schmidta koji se od pobune ni o čemu ne oglašava, niti pojašnjava svoj koncept izbornih promjena. Među sarajevskim istupima nezadovoljnika bilo je i onih kojima se zazivao kaos, nasilje i rat, spominjao se i muslimanski aparthejd, a bilo je i jasnih antihrvatskih ispada, poput poruka da svi Hrvati u BiH stanu u dva željeznička vagona.

image

Tri BiH srca: Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović

Cropix/

Ironični promatrači već su zaključili kako su se korumpirane dugogodišnje lopine zaštitile kolektivnim kišobranima svojih naroda i u ime njih sad namještaju pravila utakmice ili grčevito brane svoje privatne profite i interese, cementirajući svaku mogućnost promjene. Jogurt revolucija u Sarajevu naspram zagrebačko-bruxellesko-washingtonske tajne zavjere: ah kako to poznato zvuči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:50