StoryEditorOCM

ISKUSTVO JOŠKA LUKANA S TVRTKOM Adria Green Electric ‘Sad je pravo vrijeme za ulaganje u solarnu energiju‘

Piše promo
26. studenog 2023. - 09:02

Sadašnje povoljne zakonske odredbe, subvencije i pad cijena opreme čine solarnu energiju izuzetno privlačnom investicijom. Osim toga, smanjenje računa za struju osjetit ćete već na prvom mjesečnom računu - istaknuo je Ivan Miljak, direktor tvrtke

Ima li što ljepše nego ušuškati se u topao dom dok vani ‘grize‘ prava zima? Niske temperature i kišno vrijeme sve češće nas uvuku u domove, druženja se sele u zatvorene tople prostore i započinje sezona grijanja. Osim tople dekice, debelih čarapa i vrelog čaja, zimski period obilježavaju i brojni uređaji za grijanje, a s njima dolaze visoki računi struje.

Međutim, ova godina je idealna za promjene. Zaboravite na visoke troškove električne energije i instalirajte solarne elektranu na krov vašeg doma. Solarni fotonaponski sustavi mogu potpuno eliminirati vaše račune za struju, pružajući vam pristup čistoj energiji s Jadrana proizvedenoj iz obnovljivih izvora bez štetnog utjecaja na okoliš.

ISKUSTVO IZ ‘PRVE RUKE‘

- Sad je pravo vrijeme za ulaganje u solarnu energiju. Proces je jednostavan, beneficije su dugoročne i značajne, a odabir tvrtke Adria Green Electric ključ je za uspješnost projekta - govori nam Joško Lukan, koji je prije točno pola godine pustio u trajni rad solarnu elektranu na svojoj kući u Kaštel Novom.

Ugradnja solarne elektrane, vjerujemo, nije jednostavna odluka. Osim što se tek sad počinje sve više koristiti na našem području, odabir kvalitetnog partnera i sam proces ugradnje zahtijeva veliko povjerenje i dobru organiziranost, a Joško Lukan se nakon pomnog istraživanja opreme i tržišta odlučio za tvrtku koja mu je dala odgovor na baš sva zahtjevna pitanja i time zaradila njegovo povjerenje. Stoga, ako ozbiljno razmišljate o ugradnji solarnih panela i u procesu ste traženja idealnog partnera, donosimo vam iskustvo iz ‘prve ruke‘!

image

Prelijepa kuća Joška Lukana u Kaštel Novome odnedavno je bogatija za vlastitu FN elektranu

- Ugradnja je bila jednostavna i brza, a stručnjaci iz Adria Green Electric pružili su mi sve potrebne informacije i podršku tijekom cijelog procesa. S obzirom da sam tehničke struke - strojar, prije pokretanja postupka detaljno sam proučio proceduru, opremu ali i razgovarao s brojnim stručnjacima prije nego sam se odlučio za opremu i tvrtku koja će mi odraditi projekt - objasnio je Lukan.

Ugradili smo 16 fotonaponskih panela od po 460 Wati snage, ukupno 7.360kW. Zbog ograničene krovne površine trebalo je ugraditi panele na tri strane krova, što nije moguće ostvariti klasičnim mrežnim inverterima pa su mi savjetovali da koristimo optimizatore snage, uređaje koji se ugrađuju ispod svakog panela. To su napredni uređaji koji su ključni za unaprjeđenje učinkovitost solarnih panela jer anuliraju negativan utjecaj sjene, omogućuju postavljanja panela pod različitim nagibima (što je slučaj kod Joška Lukana) te pružaju sigurnost u slučaju kvara isključivanjem na razini pojedinih modula i smanjivanjem napona na niske bezopasne razine.

- Zbog optimizatora snage, mogao sam postaviti panele na tri strane krova, maksimizirajući prinose i iskorištavajući dostupne krovne površine. To je rezultiralo većom proizvodnjom električne energije, a siguran sam i bržem povratu investicije - zadovoljno je naglasio Joško Lukan te svima onima koji se razmišljaju o ulaganju preporučio solarnu energiju. U prvih pola godine otkad je moja elektrana u funkciji ukupno je proizvela skoro 6.500,00 kWh električne energije, što je ekvivalent uštedi od 2.63 tone ugljena i gotovo 1.000,00 Eura uštede na računima za električnu energiju.

„Nastavi li elektrana s ovakvim prinosima, koji su i bolji od očekivanih zahvaljujući najkvalitetnijoj opremi gospodin Lukan će svoju investiciju isplatiti za manje od 5 godina. Ako tome pridodamo da je gospodin Lukan zahvaljujući našoj sveobuhvatnoj pomoći podnio uspješnu prijavu na dostupne Natječaje za sufinanciranje ugradnje i time ostvario znatno umanjenje svog početnog ulaganja, isplativost će u njegovom slučaju biti još i puno brža“, s ponosom ističe direktor tvrtke Adria Green Electric, Ivan Miljak, mag.ing.el. te nastavlja objašnjavati kakve sve dobrobiti donose ovi napredni uređaji.

image

Optimizatori snage povećavaju energiju iz FN sustava kontinuiranim praćenjem maksimalne radne točke (MPPT) svakog pojedinačnog modula
 

Paun Paunovic/Cropix

„Optimizatori snage postali su standard u mnogim zemljama, od Slovenije pa do SAD-a ugradnja solarnih panela na kuće u tim se zemljama ne odobrava se bez ovakvih uređaja. Osim što omogućuju praćenje performansi svakog pojedinog panela imaju i brojne druge prednosti. To znači da čak i ako je jedan panel izložen sjeni, ostali nastavljaju s radom punom snagom, a u slučaju kvara lakše ga je detektirati. Također, cijelo vrijeme imate mogućnost nadzora rada vaše elektrane i to za svaki panel posebno. Tako za slučaj gospodina Lukana možemo analizom utvrditi efikasnost pojedinih panela, ali i uočiti razlike u učinkovitosti između panela postavljenih na različite strane krova. Gornja četiri panela se nalaze na istočnoj strani i proizvode oko 10% manje električne energije od onih na južnoj strani, dok su paneli na zapadnoj strani manje efikasni za oko 13% od južnih“ - objasnio nam je Ivan Miljak objašnjavajući rezultate iz vizualizacije rada sustava.

 

PRAVI ODABIR

Optimizatori snage itekako utječu na sigurnost i održavanje vašeg solarnog sustava. Osim što omogućuju isključivanje pojedinih modula u slučaju kvara, optimizatori pružaju nadzor nad radom svakog panela. To čini održavanje sustava pouzdanijim i efikasnijim. Upravo zbog toga i uz duga jamstva na opremu možete bezbrižno čekati povrat investicije i zaboraviti na račune za struju.

- Sadašnje povoljne zakonske odredbe, subvencije i pad cijena čine solarnu energiju izuzetno privlačnom investicijom. Osim toga, drastično smanjenje računa za struju osjetit ćete već na prvom mjesečnom računu - istaknuo je Ivan Miljak i potvrdio da je upravo sada pravi trenutak za ulaganje u solarnu energiju.

image

Zahvaljujući optimizatorima snage moguće je pratiti sve ključne parametre rada i performanse fotonaponskog sustava

Osim projektiranja, ugradnje i savjetovanja tvrtka Adria Green Electric u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave organizira edukativne radionice u kojima građanima, poduzetnicima i djelatnicima javnih ustanova omogućavaju da steknu osnovna i prošire postojeća znanja o obnovljivim izvorima energije. Tako su u okviru manifestacije „Solarno ljeto“ održali ukupno četiri edukativne radionice na području SDŽ gdje su govorili o svim segmentima vezanim za ugradnju, od projektiranja i izbora opreme do kvalitetne ugradnje i ishodovanja potrebne dokumentacije.

image

Specijalne, po mjeri rađene metalne podkonstrukcije za ravne krovove su posebnost koju klijentima omogućuje isključivo tvrtka Adria Green Electric

Čista energija s Jadrana već od sutra može biti i u vašem domu, a kod odabira partnera nema više dileme! Tvrtka Adria Green Electric je pouzdan izvođač elektrana svih snaga, od najmanjih obiteljskih kuća pa sve do elektrana od po nekoliko stotina kW, kao što je elektrana na prelijepom hotelu Bretanide u Bolu na Braču, čiju instalaciju u suradnji s tvrtkom Solar instalacije upravo privode kraju. S više od 50 realiziranih projekata tvrtka ističe stručnost i predanost svim specifičnostima ovog posla kako bi se ostvarila najkvalitetnija realizacija za svaki slučaj i što brži povrat vašeg uloženog novca, a ukoliko je moguće ljubazno osoblje ćevam i pomoći s prijavom na dostupne natječaje za sufinanciranje ugradnje. Ono čim se stručnjaci iz tvrtke Adria Green Electric još posebno ponose je izrada jedinstvenih, po narudžbi izrađenih rješenja nosive konstrukcije za ugradnju solarnih panela na ravne krovove. Time se izbjegavaju nepotrebna opterećenja na postojeće podloge ravnog krova premještajući opterećenja iznad postojećih osjetljivih podloga krova.

Cijeli proces ugradnje solarne elektrane, od procjene lokacije, projektiranja, ishođenja svih potrebnih dozvola pa do same ugradnje odrađuje njihov stručni tim, a kako bi osigurali njen optimalan, učinkovit i dugotrajan rad, brinu se i za održavanje elektrane. To uključuje preglede po potrebi, praćenje performansi fotonaponskog sustava te planiranje preventivnog održavanja.

Za kraj prenosimo poziv direktora tvrtke Ivana Miljka svim zainteresiranim i budućim klijentima da se jave na e-mail info@age.hr ili na mobitel 0977312251 i pridruže se na inspirativnom putovanju ka čistoj energiji, ekološkoj odgovornosti i održivoj budućnosti. Time ne samo što ćete uštedjeti vaš novac, već i očuvati naš planet za naredne generacije - zajedno gradimo energetski održiv svijet!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 11:35