StoryEditorOCM
RegijaCJEPIVO-TURIZAM

Rusi masovno hrle na cijepljenje u Europi: Srbija je najpopularnija destinacija, u stopu je prate Hrvatska i Grčka

Piše PSD
30. studenog 2021. - 12:53

Neizvjesno je hoće li, i kad, rusko cjepivo Sputnik V biti priznato i na Zapadu. To otežava život mnogim Rusima, jer je za ulazak u brojne zemlje potreban dokaz o cijepljenju protiv COVIDA-19 nekim od cjepiva koje je odobrila Europska unija (EU). Zbog toga se Rusi već nekoliko mjeseci cijepe u europskim zemljama, a najpopularnije odredište za to je Srbija, koju u stopu slijede Hrvatska i Grčka, piše DW.

Spomenutim ograničenjima nisu pogođeni samo turisti. Mnogi građani Rusije putuju u inozemstvo na posao ili posjećuju rodbinu. Bez potvrde o cijepljenju, u nekim zemljama ne može se ni večerati u restoranu, a ni prenoćiti u hotelu.

Situacija je prije nekoliko mjeseci izgledala sasvim drugačije: u travnju ove godine neki su građani EU-a putovali u Rusiju kako bi se cijepili Sputnikom V. U to su doba stope incidencije u zemljama EU-a bile visoke, a cjepiva su bila dostupna samo osobama koje su bile posebno ugrožene zbog svoje starosne dobi, zdravstvenog stanja ili zanimanja. U Rusiji je, međutim, Sputnik V bio besplatan i brzo dostupan. No, od rujna se situacija promijenila: potražnja za putovanjima u Rusiju radi cijepljenja je opala, a Rusi su se počeli zanimati za cijepljenje u zemljama EU-a.

Popularnost Srbije

- U rujnu su stalni korisnici usluga turističkih kompanija shvatili da se proces odobravanja Sputnika V odugovlači. Stoga su zatražili od turističkih firmi i agencija da im pomognu dobiti pristup cjepivu koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) - rekla je za strane medije Maja Lomidse, čelnica udruženja "Ruski turoperatori".

Tako se počela razvijati posebna turistička grana. Zajedno s partnerima u inozemstvu, turističke kompanije su počele organizirati izlete u zemlje u kojima se i stranci mogu cijepiti. Trenutno se ruski turisti bez većih prepreka mogu cijepiti samo u tri europske zemlje.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Najpopularnija je Srbija, a slijede Hrvatska i Grčka. Srbija prednjači po svojoj dostupnosti, jer Rusima nije potrebna viza za ulazak u zemlju, a tamo je i samo cjepivo besplatno.

Mnogi Rusi putuju i u Hrvatsku iako im je potrebna viza da bi dobili cjepivo Johnson & Johnson, na koje se odlučuju jer je potrebna samo jedna doza. I dok su organizatori putovanja u rujnu registrirali 10-20 putovanja s ciljem cijepljenje, već su koncem listopada dnevno primali 10-20 upita za odlazak na cijepljenje. Maja Lomidse ne misli da će doći do smanjenje potražnje sve dok Sputnik V ne budu priznale SZO ili Europska agencija za lijekove (EMA), navodi DW.

Cijepljenje za Ruse i u Njemačkoj

Prema riječima Ivete Verdije, koja radi za ruskog turoperatora - BSI Group, postoji nekoliko razloga zašto je cijepljenje u inozemstvu u ovom trenutku toliko popularna.

- Svatko tko primi cjepivo odobreno od strane SZO-a ili zemalja EU-a ima niz mogućnosti otputovati u europske zemlje. Neki žele vidjeti svoje roditelje koji žive u zemljama EU-a, neki svoju djecu a neki moraju na poslovna putovanja. Oni ne mogu svaka tri dana ići na testiranje kako bi mogli otići u restoran - rekla je ona.

BSI grupa Rusima nudi i odlazak na cijepljenje u Njemačku. Međutim, ta su putovanja najskuplja i vrlo ih je teško dobiti. Maja Lomidse kaže da samo cijepljenje u Njemačkoj košta 500 do 800 eura. Osim toga mora se platiti i naknada od 60 eura za prevoditelja kojeg angažira turoperator, odnosno BSI grupa. Osim toga, cijene smještaja i ostalih usluga su u Njemačkoj puno veće nego u Srbiji ili Hrvatskoj.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Cijepljenje stranaca u Njemačkoj službeno nije dopušteno, ali u nekim slučajevima prije cijepljenja nije se morala pokazati ni putovnica, prenio je ruski turoperator Čajka-Tour. "Nema aranžmana u Njemačku za one koji se žele cijepiti, a ne mogu se ni planirati jer cijepljenje nije razlog za dozvolu ulaska u tu zemlju", poručili su iz te kompanije.

'Booster' u Beču

Liječnik Saur Mugutdinov iz Sankt Peterburga došao je na praksu u Austriju. U Rusiji je dobio obje doze Sputnika V, ali to mu u Austriji nije ništa vrijedilo. Nakon promišljanja odlučio se cijepiti cjepivom Johnson & Johnson, zato što je bila potrebna samo jedna doza - što znači da se do putnih pogodnosti može doći još brže​​.

- To mi je uštedjelo puno novca za PCR i antigenske testove. Situacija je sada teška, čak i u šengenskoj zoni postoje granične kontrole koje provjeravaju QR-kodove. Osim toga, ne možete ići u restorane i barove bez potvrde o cijepljenju - kaže on.

Nakon cijepljenja u jednom bečkom trgovačkom centru, ovaj liječnik je mogao slobodno putovati vikendom. Od tada se on na ruskim društvenim mrežama angažira protiv skeptika i protivnika cijepljenja i nagovara sugrađane da se cijepe.

- Pokreti protiv cijepljenja postoje svuda, ali kod nas u Rusiji to je postao mainstream. Skoro većina stanovništva je protiv cijepljenja - kaže Mugutdinov i u nevjerici dodaje: "Nikad nisam vidio nešto slično", prenosi DW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. veljača 2023 04:30