StoryEditor
RegijaSURADNJA

Reis, kardinal, jerej i hazan zajednički u Sarajevu molili za sve žrtve rata, pa ih Amerikanci bogato nagradili

4. veljače 2020. - 13:40
Kardinal Vinko PuljićDuje Klarić/Hanza Media

Sarajevski reis-l-ulema, kardinal, jerej i hazan danas su se zajednički pomolili za sve žrtve proteklog rata u susjednoj državi. Husein Kavazović, Vinko Puljić, Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin okupili u se u sjedištu Židovske zajednice i svaki kroz svoju molitvu pozvali na oslobađanje ljudi od mržnje.

Kao kruna svega uslijedilo je potpisivanje, zapravo produžavanje ugovora između Međureligijskog vijeća BiH i američke humanitarne organizacija USAID zahvaljujući kojom će se pratiti i reagirati na slučajeve poticanja mržnje, govora mržnje i napada na vjerske objekte u BiH. Naglasak će biti na suradnji s mladima.

- Hvala vam na prilici da se sretnemo s vama i da posjetimo toliko dragocjenih svetih mjesta. Čovjek može preživjeti ovakvo iskustvo samo iz najdubljih osjećaja poniznosti. Danas tu svjedočim napretku. Svijet prati BiH, njen model tolerancije i suradnje među liderima kako bi se smanjile tenzije i smanjila mržnja. Danas je svijetu potreban primjer koji daje Međureligijsko vijeće BiH. To je sjajan i vrijedan cvijet u globalnoj prijetnji korova netolerancije. Uložili ste mnogo truda kako biste radili na edukaciji i stvaranju zakona te uključivanju mladih u ove procese. Svi mi, i u Europi i u Americi, moramo raditi burno i proaktivno na slanju pozitivnih poruka na suprotstavljanju retorici koja dolazi od lidera koji nastoje to koristiti samo u osobnu korist. Čast nam je što imamo priliku podržati vaš rad na jedan skroman način - kazala je zamjenica glavnog direktora USAID-a Bonnie Glick.

Na iskazanoj potpori zahvalio se predsjednik Židovske zajednice u BiH i predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća BiH, Jakob Finci.

- Ovo je veliki doprinos našem gradu i našim naporima u onome što želimo postići, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanja jezika mržnje koliko god je to moguće. Vjerujem da će ovo doprinijeti boljem razumijevanju svih nas u BiH - poručio je Finci.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 02:43