StoryEditor
Regijaupozoravajuće brojke

Razmahala se korona u Beogradu, ponovno uvedeni sprovodi nedjeljom, grobari nezadovoljni jer su ostali bez jedinoga slobodnog dana

Piše PSD
28. rujna 2021. - 09:56
Broj najviše umrlih u jednom danu od koronavirusa bio je 4. prosinca prošle godine kada je pandemija odnijela  čak 69 života (ilustracija)Damjan Tadić/Cropix

Sprovodi i kremacije nedjeljom, što nije bila praksa, nova je i tužna svakodnevica. Grobari primjećuju da je ovaj posljednji val korone najsmrtonosniji. Nedostatak termina, gust raspored posljednjih ispraćaja učinio je da se, nažalost, radi kao na traci.

Reporteri Nove.rs obišli su u nedjelju Novo groblje, kako bi se uvjerili kakva je situacija. Radnici kažu da su tijekom jučerašnjeg dana bile samo kremacije, ali da posla konstantno ima. Posljednji ispraćaj na kremaciju obavljen je u 16.15 sati, odnosno skoro da se ušlo u večer, što i nije baš vrijeme za sprovode.

U jednoj od rijetkih cvjećarnica u blizini groblja koja je radila, bilo je posla. Mušterije su ulazile i izlazile konstantno, a jedan od zaposlenih pristao je na razgovor, pod uvjetom da ostane anoniman, jer, kako kaže, "ovakva reklama mu ne treba, da ga ljudi ne bi pogrešno razumjeli“.

"Nikada nismo imali više posla. Čini mi se da je ovaj posljednji val korone najsmrtonosniji. Nema pravila kojim je danom najviše posla, ali posljednjih nedjelja ide i prodaja svijeća i cvijeća, a i organiziranje sprovoda“, rekao je on.

image
'Posljednjih nedjelja ide i prodaja svijeća i cvijeća, a i organiziranje sprovoda', kaže jedan od zaposlenika na groblju (ilustracija)
Goran Mehkek/Cropix

Ipak, na Novom groblju nije bilo gužve. Na terenu smo zatekli pogrebnog radnika, koji ističe da mu se čini da je, ipak, u siječnju, bila gora situacija nego što je sada.

Srećom, daleko je rekordni siječanj

"Ima nešto više posla nego obično, istina, ali nije ni ovo prvi put da se radi nedjeljom. Čini mi se da smo, ipak, u siječnju ove godine imali više posla nego sada, ali još uvijek možemo izdržati. Nije ovo još uvijek najgore vrijeme, prije nekoliko godina, kada je bila epidemija gripe, sjećam se da je posljednji ispraćaj na kremaciju obavljen u 18 sati. A da ima više sprovoda i kremacija, ima“, rekao je jedan od radnika JKP "Pogrebne usluge“.

Ipak, ističe da je korona znatno utjecala na opseg njihovog posla.

"Šta da vam kažem, uzeli su nam i taj jedini slobodni dan koji smo ranije imali“, navodi on.

Podsjetimo, praksa sa sahranjivanjem nedjeljom u Srbiji uspostavljena je krajem 2020., kada je zabilježen znatno veći broj preminulih od korone.

Podsjetimo, broj najviše umrlih u jednom danu od koronavirusa bio je 4. prosinca prošle godine. Tog dana je pandemija, s kojom se liječnici intenzivno bore na prvoj liniji fronte već godinu dana, odnijela je čak 69 života, izvještava Nova.rs.

item - id = 1130601
related id = 0 -> 1148331
related id = 1 -> 1148263
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 22:05