StoryEditorOCM
RegijaVeljko Papić

Ratni zločinac pravomoćno osuđen za zlodjela u BiH, kažnjen je i za izvlačenje tijela sarajevskih Romea i Julije

Piše vijesti sd
25. prosinca 2023. - 17:11

Ratni zločini srećom ne zastarijevaju. Stoga je 30 godina od njihova počinjenja Vrhovni sud Federacije BiH odbio je žalbe sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva i Obrane i potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Veljko Papić osuđen na dvije godine zatvora za zločine počinjene 1993. i 1994. u sarajevskim naseljima Grbavica i Kovačići.

Papiću je presuda izrečena 2022. godine nakon ponovljenog suđenja.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine je odlučujući o žalbi kantonalnog tužiteljstva u kaznenom predmetu protiv Veljka Papića dana 02. studenoga 2022. godine donio presudu kojom se odbijaju žalbe kantonalne tužiteljice iz Sarajeva i braniteljice optuženog Veljka Papića kao neosnovane, potvrđeno je za Klix.ba.

Time se potvrđuje presuda Kantonalnog suda u Sarajevu od 21. ožujka 2022. godine, kojom je Papić je proglašen krivim za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Prema tužbenim navodima, Papić je kao zapovjednik jedinice u okviru Vojske Republike Srpske nečovječno postupao i maltretirao civile te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prisilni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Osuđen je i zato što je četvorici pripadnika radnog voda naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić – koje su sugrađani kasnije prozvali sarajevskim Romeom i Julijom – ubijenih 18. svibnja 1993. godine u blizini Vrbanja mosta.

Optužnica protiv Papića potvrđena je početkom siječnja 2015. godine.

image

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je žalbe sarajevskog Kantonalnog tužiteljstva i Obrane i potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:47